Nu har Stockholm öppnat upp sina uteserveringar. Många av dessa har så kallade satellitserveringar, där restaurangen och uteserveringen skiljs åt av en gågata.
Här förbjuds gästerna från att själva bära ut sina drycker över gågatan, till borden. I stället måste de invänta personal och om gästen sedan vill flytta inomhus igen, till exempel vid dåligt väder, krävs det återigen att personalen bistår.
Liberalerna i Stockholms stad ser detta som onödigt merjobb för krogarna, särskilt med en ökande trend av sommargågator.
– Nu ska riktlinjerna uppdateras igen och då tycker vi att man ska ta chansen att komma åt den här lilla, men väldigt irriterande, detaljen, säger Jan Jönsson (L).
"Lite töntigt"
Regeln motiveras av att man vill undvika langning i det lilla stråket mellan restaurangen och satelliten, förklarar Jönsson. Han ifrågasätter dock risken och likställer den med att sträcka ut armen utanför staketet.
Christopher Blanck, Dan Görgü och Linn Hagen sitter på en uteservering på Rörstrandsgatan.
Johannes Äng
På Rörstrandsgatan avnjuter många solen på uteserveringarna, bland annat Christopher Blanck och Dan Görgü.
– Här brukar vakter bära över alkoholen och det är lite töntigt kan jag tycka. Jag ser inte vad det gör om vi går en halvmeter med en öl, säger Christopher.
Han välkomnar en regelförenkling. Det gör inte Dan Görgü.
– Jag är militant emot det. Om det finns en gågata i centrala Stockholm då måste man följa ordningsregler. Kompromissen är ju att de får ha en uteservering på öppen gata med en korridor här emellan, säger han.
Svårt att kontrollera
En bit bort, utanför Lundberg, träffar vi restaurangchefen Reco Erdal. Han önskar en individuell bedömning av varje uteservering och kallar regelkrånglet för onödig byråkrati.
Han påpekar även att det är svårt att kontrollera att ingen rör sig på gångstråket med en öl i handen.
– De får inte gå över, men jag kan inte säga att de inte gör det ändå, säger han.
Reco Erdal vid sin restaurang Lundberg på Rörstrandsgatan.
Johannes Äng
Stött på motstånd
Liberalernas förslag är att klassificera satellitserveringar som direkt kopplade till restaurangen. Förslaget har varit ute på remiss men stött på motstånd från det rödgröna styret.
Jönsson (L) tror att motståndet beror på osäkerhet kring juridiken. Han hänvisar dock till Göteborg och Örebro, där problemet har lösts utan konflikter med rättsliga instanser, och menar att Stockholm borde kunna göra detsamma.