Bakom kassan på Mauritius bistro & bar står Vassilios Vassiliadis, en av restaurangens delägare. Det är mitt i lunchrusning och nästan alla bord är upptagna.
– Det kommer gäster ända från Bålsta hit och många som bor i området såklart. Vi får mer och mer turister även till vandrarhemmet också. Det är jättekul, säger han.
Det var i november som restaurangen slog upp dörrarna. Då hade även vandrarhemmet, som ligger i anslutning till restaurangen, fått ett lyft.
– Det var väldigt nedgånget. Det är flera som säger att det är det bästa som hänt i Kallhäll på många år. Och den största erfarenheten har vår kökschef, säger Vassillios Vassilliadis.
Utomshuskök i sommar
Patrick Caraffa, kökschef och delägare, kommer ut från köket och torkar sig om pannan.
– Syns det att man är lite röd om kinderna? Hela jag är kladdig, säger han och skrattar.
Som köksmästare gör man allt från att planera menyn, köpa in varor och laga maten. "Det är en stor apparat att hålla i gång", säger Patrick Caraffa. Restaurangen har öppet hela veckan och det finns alltid en dagens kött- och fiskrätt.
Angie Gray
Utanför restaurangen är hammaren i högsta hugg. Här ska det invigas en ny altan som planeras stå klar i maj.
– Nu ger vi den gamla altanen lite kärlek och en makeover inför sommaren, säger Vassilios Vassiliadis.
Patrick Carafffa instämmer.
– Vi kommer tillaga maten här ute i sommar. Det ska bli härligt att få bjuda på grillat och få lite frisk luft.
Inför sommaren bygger restaurangen ut sin uteservering. Det finns få utsikter som klår restaurangens solnedgångar enligt Vassilios Vassiliadis.
Angie Gray
Patrick Caraffa växte upp i Italien och gick där på restaurangskola. Efter att ha jobbat några år på kryssningsfartyg flyttade han till Stockholm. Genom familjekontakter fick han kort därefter jobb på Operakällaren.
Kock på Stallmästaregården
Sedan dess har han gjort kärriär i kök som Stallmästaregården och Ulla Winbladh. Sedan tjugo år tillbaka driver han även ett kombuchabryggeri i Gävle.
Nu var planen att trappa ned och ta det lugnt.
– Det gick inte. I stället kom jag hit och träffade de här härliga killarna. Jag såg stället och tänkte ”yes, vilket place”. Jag hade lovat mig själv att aldrig hamna i köket igen men här är jag.
Hur känns det att vara tillbaka?
– Jag borde säga jobbigt, men det är inte det. Det är jätteroligt. Jag kan känna att jag har slösat 20 år. Det är det här jag borde ha gjort hela tiden, säger Patrick Caraffa.
Besökaren Mattias Arctaedius äter veckans fiskrätt. Kallhällsbon berättar att han tidigare tyckt det varit snålt utbud av restauranger i området.
– Man har saknat en restaurang nära vattnet. Det känns jättekul att det är några som vågar satsa och gå all in här.
Förutom att ha jobbat i flera välkända kök i Stockholm har Patrick Caraffa en bakgrund som inköpsansvarig på bland annat Arvid Nordquist, Ica och Axfood. Nu finns det inget han hellre skulle göra än att jobba på Mauritius Bistro & bar berättar han.
Angie Gray