Med den första snön kommer också debatten om hur snöröjningen sköts. Kristdemokraterna i Region Stockholm har begärt fram siffror som visar hur antalet halkskador sköt i höjden förra vintern.

I november 2023 var antalet besök i öppenvården, där patienten ramlat i samband med snö och is, 70 procent högre än året innan. Vårdens kostnader för halkskadorna steg med 81 procent. Samma tendens syns om man jämför övriga vintermånader.

– Antalet benbrott ökade kraftigt, vilket pressade våra akutmottagningar och gjorde att många äldre inte vågade gå ut på de isiga trottoarerna. En sådan vinter får vi inte uppleva igen, säger Carl-Johan Schiller (KD), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

"Dags att vårda trottoarerna"

Han lägger skulden på det politiska styret i Stockholm och poängterar att en höftfraktur kan kosta uppåt 150 000 kronor och ge livslånga konsekvenser för den skadade.

– Det är dags att vårda stadens trottoarer lika mycket som cykelbanorna, säger Carl-Johan Schiller, och syftar på en kritik som funnits under flera år mot att cyklister prioriteras framför gående när halkan sätter in.

Carl-Johan Schiller (KD), oppositionsregionråd, tycker det är dags att börja prioritera gångbanorna.

Carl-Johan Schiller (KD), oppositionsregionråd, tycker det är dags att börja prioritera gångbanorna.

Luca Mara

I Stockholms stad vill KD skjuta till 5 miljoner extra för snöröjning i nästa års budget.

– Ska man våga ta sig till sin lokala träffpunkt, vännerna eller ens handla mat måste snöröjningen fungera. Politiken i Stadshuset måste se hur risken för halka och brist på kollektivtrafik påverkar de äldre. Därför vill vi se en ambitionshöjning från de som har den politiska makten, säger Nike Örbrink, gruppledare för KD i Stockholms stad.

SE KARTAN: Här sopsaltar Stockholms stad

MP: Oseriös kritik

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm, tycker att KD:s kritik är oseriös.

– KD drar i själva verket ner på trafiknämndens driftkostnader med 180 miljoner, vilket skulle innebära en massiv minskning av bland annat snöröjningen, säger han.

Detta håller KD inte alls med om, utan menar att de sparar in pengarna på minskad byråkrati och bättre avtal.

När det gäller sopsaltning på stadens gångbanor – som är det effektivaste sättet att få bort halkan – har ambitionsnivån höjts under en följd av år, enligt Malinda Flodman, presskommunikatör på trafikkontoret.

– När vi började med sopsaltning användes det först på cykelbanor. Men under minst fem år har vi gradvis ökat sopsaltningen även av gångbanor, säger Malinda Flodman.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

Skulle kunna bli mer

I vinter sopsaltas ca 23 mil gångbanor, jämfört med ca 26 mil cykelbanor. Sammanlagt cirka en mil gångbanor är nya för säsongen.

Sopsaltingsmaskinerna har lätt att komma fram på cykelbanor, men svårare på vissa trottoarer.

Sopsaltingsmaskinerna har lätt att komma fram på cykelbanor, men svårare på vissa trottoarer.

Lennart Johansson

– Det som begränsar kan vara att gångbanorna är för smala, branta eller ojämna, eller att det finns träd som gör det svårt att komma fram med sopsaltningen, säger Malinda Flodman.

Eftersom sopsaltningen också kostar mer blir det i slutändan en kostnadsfråga. På bakgator med mindre trafik används fortfarande traditionell plogning och sandning.

– Men det finns troligen en hel del gångbanor som inte sopsaltas i dag som vi skulle kunna sopsalta, säger Malinda Flodman.

Uppmaningen när snökanonen kommer: Stanna hemma

Snösmockan kryper allt närmare. Nu uppmanar räddningstjänsten de som kan att stanna hemma.

Redan på onsdagsmorgonen är det rejält halt på sina håll i länet. Än så länge har olyckorna på vägarna inte varit fler än vanligt – men räddningstjänsten höjer ett varnande finger inför det stundande ovädret.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

– Stanna hemma om du inte måste ge dig ut, säger Marie Nordahl, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

LÄS MER: SMHI snövarnar: Kan komma 15 centimeter

Enligt SMHI – som gått ut med en gul varning snövarning i norra delarna av länet – väntas ovädret braka loss på riktigt i eftermiddag.

En kombination av ymnigt snöfall och frisk vind gör att det kan bli svårt att ta sig fram i trafiken och risken för olyckor ökar, enligt SMHI.

Genrebild.

Genrebild.

Mostphotos

Uppmaningen när snökanonen kommer: Stanna hemma

Ovädret drar in över Stockholms län