Framförallt har kötiderna för korridorsrum sjunkit. Inför terminsstarten är den genomsnittliga kötiden nere på åtta månader – en halvering jämfört med för tio år sedan. För egna lägenheter är väntetiden dock längre, med en genomsnittlig kötid på två år, en förbättring från 2,5 år för fem år sedan.

– Vi har lyckats öka antalet förmedlade bostäder, vilket så klart bidrar till att kötiderna minskar för studenter som söker bostad hos oss. Under de senaste åren har vi producerat nya bostäder, men också förbättrat rutinerna för att säkerställa att studenter som har rätt till studentbostad är de som är hyresgäster hos oss, säger Mattias Carrass, vd för SSSB.

Bygger inga korridorsrum

Sedan 2020 har SSSB i snitt producerat 380 nya bostäder årligen. Antalet förmedlade korridorsrum har ökat från 1 335 under 2013 till 1 645 under 2023, och antalet lägenheter har stigit från 1 426 till 2 128 under samma period.

Trots att korridorsrum fortfarande utgör 40 procent av SSSB bostadsbestånd, ligger fokus nu på att möta den ökande efterfrågan på egna lägenheter.

– Vår nyproduktion under de senaste åren och de bostäder som vi planerar framåt har eget kök och eget badrum. Sedan kan det variera mellan ettor och treor, men det är inga korridorsrum som vi bygger nu, säger Carass.

"Ett kvitto"

Parallellt med denna utveckling har allt fler stockholmare valt att studera utanför länet, delvis på grund av bostadsbristen. Carrass hoppas nu att de minskade kötiderna kommer att få fler att stanna kvar i Stockholm för sina studier.

– Det är glädjande att kötiderna minskar och ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete för fler studentbostäder, tillsammans med bostadsaktörer och studentkårer, ger resultat. I Stockholms stad har utbudet av studentbostäder ökat från drygt 8 000 till 15 100 mellan åren 2013 och 2023. Det gör det möjligt för fler att tacka ja till en utbildning och stärker Stockholm som kunskapsregion, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.