Det blir Gustaf Reinfeldt som axlar rollen som oppositionsråd efter Axel Conradi, som lämnade rollen för regionen i våras.

Dessförinnan hade M i Sundbyberg gjort sitt sämsta val på 34 år. Med valet av Gustaf Reinfeldt hoppas partiet vinna tillbaka storstadsväljare som kan ha avskräckts av moderpartiets samarbete med Sverigedemokraterna.

Något sådant samarbete kommer inte att bli av i Sundbyberg, säger Gustaf Reinfeldt.

– Sedan har vi en förhoppning om att kunna bilda ett Alliansstyre (med C, L och KD, red. anm.).

Tänker på framtoningen

Ett viktigt fokusområde för honom blir att ta fram förslag på hur man bryter segregationen och utanförskapet, berättar han.

För att nå väljarnas hjärtan ser han behovet av flera nycklar. En av dem är att lyfta frågor som talar till väljarnas oro. Där ingår trygghetsfrågor, tror han, men även skola, sjukvård, äldreomsorg och klimat.

– En annan nyckel tror jag är att jag i min framtoning vill vara väldigt optimistisk och framtidstroende. Jag tror att människor vill ha politiker som är hoppfulla, som inte målar allting med dystra penslar.

Ser du någon risk att väljarna uppfattar dig mer som just M:s verktyg, än som någon med ett genuint intresse för kommunen?

– Jag flyttar till Sundbyberg med min fru och kommer ju förhoppningsvis att bilda familj här. Så det blir väldigt på riktigt för mig, att flytta och investera mig i Sundbyberg.

Gustaf Reinfeldt har även gjort sig känd för att inte vila på hanen när det gäller att julpynta.

När satte du i gång i år?

– Lite juldekoration kom upp första oktober.