Det rasslar så man knappt hör smackandet på den hembakade kakan när fritidshemsläraren Maria Hedin vevar sin nummertombola. I flera år har hon vevat på tombolan som snart är uttjänt. Inte hela tiden förstås.
Men varannan vecka när barn från Kristna Skolan i Hammarbyhöjden besöker Mötesplats Hammarbyhöjden. Bingokaféet är uppskattat av både barn och seniorer berättar hon.
– Pensionärer har kommit till mig och sagt: "Du förstår inte vad det här betyder för mig". Även om det är något litet kan det betyda väldigt mycket. Att se mötet mellan barnen och pensionärerna är väldigt kul, säger Maria Hedin.
Bingoledaren Maria Hedin vevar och rasslet hörs över hela rummet där seniorer och barn spelar i par. Till slut har alla fått pris, men bara ett par får "superbingo".
Angie Gray
"Tjo och tjim"
Pensionären Ann-Marie Bryntse är bland de första på plats innan Mötesplats Hammarbyhöjden fylls av nummerutrop, prisutdelningar och en blandning av seniorer och pigga livsglada tredjeklassare.
– Det är uppfriskande och tjo och tjim. Och så blir man omkramad, säger Ann-Marie Bryntse som berättar att "skolfröken" får stå för hyssjandet.
Ann-Marie Bryntse betraktas som lite av en "lyckost" när det gäller bingospelandet, Denna dag går det trögare och det dröjer innan hon kan välja ett pris ur lådan. En banan fick det bli för lyckosten.
Angie Gray
Felicia är ett av barnen som kommit för att spela.
– Det är mysigt och roligt. Det är inte varje dag man träffar äldre personer, säger Felicia.
Felicia från Vårby och Gunilla från Kärrtorp i samtal.
Angie Gray
Maria Hedin berättar att skolan ser bingospelandet som ett möte över generationsgränserna och en chans för barn som kanske inte har äldre i sin närhet att träffa äldre. Den möjligheten gäller förstås även på andra hållet. Några av pensionärerna som Mitt i talar med berättar att de inte träffar barn i den här åldern så ofta annars.
– Vi har haft barn utan far- och morföräldrar och äldre som inte har barn som hittat varandra. Barnen får också lära sig att bry sig om personer från andra generationer och deras situation och behov, säger Maria Hedin.
Ensamhet över 85 år
En tre år gammal undersökning från SCB visade att känslor av ensamhet är vanligast bland personer över 85 år. Andra undersökningar att ensamhet är ett större fenomen i storstäder än på mindre orter.
De bingospelande seniorerna på Mötesplats Hammarbyhöjden kommer både från seniorboendet i samma hus och utifrån.
– Alternativet är att sitta ensam hemma. Jag kan inte hänga efter mina barn hela tiden, säger Kärrtorpsbon Gunilla Finné som uppskattar mötet över generationsgränserna och ser en poäng i att barnen får möta personer med olika yrkesbakgrund.
Barnen och pensionärerna spelar i par med varsin bricka. De hjälps åt att leta rätt på numren.
Angie Gray
Christian och Janne är först med att utropa "bingo". Efter kontrolluppläsning mottar de pris.
Angie Gray
Efter rasslande bland bingobollarna ackompanjerat av kak- kaffe- och saftserverande av den alerte Theodor i köket är till slut alla vinnare. Efter full rad får barnen och pensionärerna som spelar i par välja bland vinsterna i form av glitterlim, frukt, minimåttstockar och annat.
Rudi och försöker att gissa längden på Joel. Den gröna måttstocken han vunnit på superbingon räcker inte till.
Angie Gray
Senioren Rudi ingår i det enda laget som får "superbingo" och välkomnades som efterlängtad när han dök upp på kaféet bland de sista. Han säger skojfriskt till Mitt i att han kommer "ända från Holland".
– Det är fint att vara uppskattad, säger Hammarbyhöjdenbon Rudi som plockar upp en måttstock ur vinstlådan efter superbingon.