JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Här är busslinjerna med mest trängsel

Kerstin Jacka tycker att det fungerar att åka kollektivt trots coronapandemi. "De flesta anstränger sig och visar hänsyn", säger hon.
 Foto: Pekka Pääkkö

Kerstin Jacka tycker att det fungerar att åka kollektivt trots coronapandemi. "De flesta anstränger sig och visar hänsyn", säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

20201007053400
20201007053400
2020-10-07
05:34
2020-10-07 05:34

Trots att många hörsammar SL:s vädjan om att inte resa kollektivt uppstår trängsel i trafiken. Värst är det på busslinjerna 179, 178 i västerort och norrort och på fyrans buss i stan.

I vanliga fall reser 900 000 personer med kollektivtrafiken varje dag. Nu under corona-pandemin har resandet minskat till en bit över 500 000.

– Resandet ligger nu på cirka 60 procent av vad det brukar vara, säger Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Resandet har tagit fart efter sommaren, framför allt i busstrafiken.

Åker extra tidigt

En av alla de som behöver åka kollektivt i pandemin är Kerstin Jacka. Hon tar t-banan mellan Hammarby sjöstad och jobbet i Kista.

– Jag ser till att åka före klockan 07 på morgonen, då är det lugnt. Och på eftermiddagen får man åka före klockan 16, eller efter 17.15, säger hon.

Mitt i träffade henne för drygt ett år sedan, när vi rapporterade om busslinjer som skulle snabbas upp. Då bodde Kerstin i Vällingby, och pendlade med buss 179.

– Jag åkte faktiskt med 179:an häromdagen, och det var trångt, säger hon.

Trängseln ökar

Att många väljer buss kan bero på att man passar på att fuskåka, menar Claes Keisu, eftersom man kliver på bak och inte kan blippa sin biljett.

Att resandet ökar innebär mer trängsel. De busslinjer som är värst drabbade är 179 som går mellan Vällingby och Sollentuna, 178 mellan Jakobsberg och Mörby station och 4 mellan Radiohuset och Gullmarsplan.

– Det är sällan trångt längs hela linjen, utan oftast mellan vissa hållplatser, som till exempel mellan Kista C och Rinkeby. Trängsel orsakas också av oförutsedda händelser, som trafikstörningar eller att en hel skolklass stiger på, säger Keisu.

Många ska passera city

När det gäller pendeltåg och tunnelbana ökar trängseln ju närmare Stockholm city och T-centralen man kommer. Resandet i spårtrafiken ligger på 55 procent jämfört med förra året.

SL:s definition på trängsel är när mer än 50 procent av sittplatserna är upptagna, eller "när man inte kan hålla rekommenderat avstånd".

– De allra flesta reser på ett ansvarsfullt sätt. Vår önskan är att alla tänker efter vad de kan göra för att inte bidra till trängsel. Kanske man inte behöver ta bussen klockan åtta på morgonen. Man kan också undvika första och sista vagnen på pendeln, tvärbanan eller t-banan.

Blir irriterade

Även Kerstin Jacka tycker att de flesta anstränger sig och visar hänsyn:

– Men ibland blir en del löjligt irriterade, och då tycker att ger man sig in i leken får man leken tåla. De får väl välja en annan rutt, säger hon.

Många vill åka i första vagnen

På tvärbanan är det till exempel ofta trångt i första vagnen från Mårtensdal till Gullmarsplan och från Liljeholmen mot Årstaberg.

SL har satt in all trafik de kan enligt Claes Keisu. Förutom fordon och personal måste även hållplatser och terminaler kunna hantera trafiken.

– Linje 179 har normalt 5-minuterstrafik i rusning, men förstärks så att den körs var fjärde minut som tätast. Mer än så går inte att göra.

Så ofta noteras trängsel på din busslinje

Bromma-Sundbyberg-Solna-Sollentuna:

1 500 trängseltillfällen/vecka måndag-fredag (19 860 avgångar).

Stombusslinje 179: 350-400 trängseltillfällen (1 200 avgångar/dag).

Trängsel rapporteras även på linjerna 117, 118, 119 och 514.

Norrort:

900 trängseltillfällen/vecka måndag-fredag (13 386 avgångar).

Stombusslinje 178: 250-300 trängseltillfällen.

Huddinge-Botkyrka-Söderort:

1 100 trängseltillfällen/vecka måndag-fredag (28 068 avgångar).

Trängsel rapporteras på linjerna 471, 474, 422, 465.

Innerstan:

1 400 trängseltillfällen/vecka måndag-fredag (18 222 avgångar).

Linje 4: 250 trängseltillfällen (1 876 avgångar).

Trängsel rapporteras även på linjerna 1, 2, 3 och 6.

Lidingö:

130 trängseltillfällen/vecka måndag-fredag (4 516 avgångar).

Trängsel rapporteras på linjerna 201, 204 och 221.

Tyresö:

Mindre än 50 procents beläggning på 91,1 procent av trafiken.

72 avgångar (av 21 792) hade över 100 procents beläggning.

Järfälla-Upplands-Bro:

Mindre än 50 procents beläggning på 95,3 procent av trafiken.

57 avgångar (av 12 097) hade över 100 procents beläggning.

Upplands Väsby-Vallentuna:

170 avgångar har haft mer än 50 procents beläggning under en vecka (måndag-fredag).

Linje 524 hade 82 rapporterade trängseltillfällen.

Trafikföretagen som kör bussarna för SL:s räkning rapporterar på olika sätt. Arriva och Keolis har en knapp på bussens dator där de kan registrera trängseltillfällen. Nobina och Transdev rapporterar trängsel utifrån påstigningar som registreras i automatiska system.

Källa: Trafikförvaltningen

Kerstin Jacka tycker att det fungerar att åka kollektivt trots coronapandemi. "De flesta anstränger sig och visar hänsyn", säger hon.
 Foto: Pekka Pääkkö

Kerstin Jacka tycker att det fungerar att åka kollektivt trots coronapandemi. "De flesta anstränger sig och visar hänsyn", säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Senaste nyheterna

Flera av ungdomarna kunde köpa vitt snus utan ålderskontroll.

Flera av ungdomarna kunde köpa vitt snus utan ålderskontroll.

Anna Ludvigsson

Butiker sålde snus utan att kolla leg

Nyheter

Kontroller av butiker i Haninge visade på brister ✔ 13 av 52 butiker

Nytt matställe öppnar i Farsta.

Nytt matställe öppnar i Farsta.

Mattias Kamgren

Thaimat efter falafel vid tunnelbanan

Nyheter

Hyllat falafelställe stängde – här är deras efterträdare ✔ Thaimat-kedja öppnar sin första restaurang i söderort

Poeten Mona Monasar kommer hålla i en kurs i Tensta konsthall på sportlovet.

Poeten Mona Monasar kommer hålla i en kurs i Tensta konsthall på sportlovet.

Jon Aagaard Gao

Chans att skriva med proffs på sportlovet

Nyheter

Mona Monasar gästar Tensta konsthall

Piotr överlevde Förintelsen – här möter han niorna

Niondeklassarna Nils Nordlander och Ella Kurba lyssnade länge på Piots Zettingers berättelse.

Niondeklassarna Nils Nordlander och Ella Kurba lyssnade länge på Piots Zettingers berättelse.

Märta Lefvert

20250127155916
20250127171151
2025-01-27
15:59
2025-01-27 17:11

Piotr Zettinger överlevde Förintelsen genom att fly i en avloppstunnel. På måndagen mötte han elever i Snitz grundskola och såg deras utställning på temat Förintelsen.

Niondeklassaren Ella Kurba har format fyra runda ansikten i lera. De är så små att de ryms i hennes händer och de är sorgliga att titta på.

– De representerar alla barn som inte fick födas på grund av Förintelsen. Deras gravida mammor mördades så de fick aldrig chansen att leva, säger hon allvarligt.

Leransiktena ingår i en stor utställning på Snitz skola vid Telefonplan. Den hålls öppen under Förintelsens minnesdag, med konstverk av grundskoleelever och gymnasister, från fyra olika skolor. På Snitz grundskola har elever i årskurs 9 bidragit. De har fått arbeta på temat Förintelsen i både SO, svenska, engelska, bild och slöjd, allt för att ge dem kunskap och insikter om utrotningslägrens fasor och de vägar som ledde dit.

– Jag förstår mycket bättre nu, hur människor led. Jag tar det mycket mer på allvar och vet mycket mer. Vi har fått läsa om tiden före andra världskriget och om hur Hitler kunde komma till makten, säger Ella Kurba.

Ella Kurba visar sina leransikten av barn som aldrig fick födas på grund av Förintelsen.

Ella Kurba visar sina leransikten av barn som aldrig fick födas på grund av Förintelsen.

Märta Lefvert

Flydde genom avlopp

På utställningens invigning är Piotr Zettinger, 86, hedersgäst. Han var bara fem år när han 1943 flydde ur Warszawas getto, där naziregimen höll judar instängda. När han berättar för Ella Kurba och hennes kamrater hur det gick till blir de tysta.

– Jag fick hjälp att fly genom en avloppstunnel. Min mamma var inte med. Vi kom bort från varandra, säger han.

Efter flykten från gettot hölls Piotr Zettinger gömd på mängder av ställen innan hamnade i ett kloster, där nunnor skyddade honom och andra barn. I februari 1945 kom hans mamma dit för att hämta honom. Då kände han inte igen henne. Hon hade blivit gråhårig av det hon utsatts för som fånge i ett läger som fångarna nu släppts fria ur.

– Min far dödades men min mor överlevde. Hon började leta efter mig med en gång och hittade mig, säger han stillsamt.

Jag förstår mycket bättre nu, hur människor led.

Cecilia Massi, biträdande rektor, och Piotr Zettinger, som överlevde Förintelsen, möts i Snitz grundskola.

Cecilia Massi, biträdande rektor, och Piotr Zettinger, som överlevde Förintelsen, möts i Snitz grundskola.

Märta Lefvert

Film med intervju

Det var Cecilia Massi, biträdande rektor på Snitz grundskola, som bjöd in Piotr Zettinger till utställningen. Hon har också intervjuat honom utifrån frågor som eleverna har formulerat. Resultatet är en film, som rullar i ett av utställningsrummen. I andra rum finns målningar, skulpturer, teckningar och textkonst där eleverna både ger uttryck för det mörka och visar på att det finns hopp om framtiden.

Det här verket påminner om Förintelselägren och Kristallnatten. Duvan är en påminnelse om att fred och frihet är möjligt. Verk av elev från Platengymnasiet.

Det här verket påminner om Förintelselägren och Kristallnatten. Duvan är en påminnelse om att fred och frihet är möjligt. Verk av elev från Platengymnasiet.

Märta Lefvert

Cecilia Massi, som också är konstnär, är drivkraften bakom utställningsprojektet. Hon genomför det för tredje året i rad, och för första gången i Snitz grundskola.

– Jag gör det här för att jag hoppas att att eleverna ska få en känsla för det som hände under nazitiden och för att motverka att det händer igen. Man ska aldrig tro att man inte kan göra något. Alla kan bidra till ett bättre samhälle, säger hon.

Kvinnlig lägerfånge.

Kvinnlig lägerfånge.

Märta Lefvert

Niondeklassen Nils Nordlander tycker att kunskap är bra.

– Det känns så orimligt att Förintelsen hänt. Men det har den ju. Nu vet vi mer om det och det är bra, säger han.

Ella Kurba och Nils Nordlander vid ett av konstverken. Texterna som hänger i klädnypor är frågor som eleverna ställt till Piotr Zettinger och andra överlevare. Under dem uttrycker leransikten och ordskyltar olika känslolägen. Orden är virade i taggtråd.

Ella Kurba och Nils Nordlander vid ett av konstverken. Texterna som hänger i klädnypor är frågor som eleverna ställt till Piotr Zettinger och andra överlevare. Under dem uttrycker leransikten och ordskyltar olika känslolägen. Orden är virade i taggtråd.

Märta Lefvert

Elever från fyra skolor bidrar

På Förintelsens minnesdag, den 27 januari, visas en konstutställning om Förintelsen i Snitz grundskola vid Telefonplan.

Under dagen visas den för skolklasser. Klockan 17–20 är allmänheten välkommen.

Skolorna som deltar är Snitz grundskola (niondeklassare), Vasaskolan och Ronnaskolan i Södertälje (högstadielever) och Platengymnasiet i Motala.

Projektet genomfördes för första gången i Motala, för tre år sedan.

Källa: Cecilia Massi

MärtaLefvert
08-550 550 82