Stuckaturer i taket, öppen spis eller en spottstyver i hyra.
Så är det lätt att tänka att lägenheter som kräver lång tid i bostadskön är – men så är inte alltid fallet.
Ibland kan det vara en ganska ordinär trea i ett hus från 1960-talet. I det här fallet förmedlades just en sådan på Barnängsgatan till en person med en kötid på 41 år.
Så länge har ingen annan tidigare stått innan de tagit en lägenhet via Stockholms bostadsförmedling.
– Då kanske folk undrar vad det är för idiot som väljer just den här lägenheten, säger Åsa Frigsarve, som är mitt uppe i att flytta in när Mitt i tittar förbi.
– Men det är på sjunde våningen och ljusinsläppet är fantastiskt. Jag hade inte flyttat hit om det inte hade varit högst upp.
Sol morgon och kväll
Vardagsrummet har stora fönster ut mot nya kvarteret Persikan. I andra änden ligger sovrummet, med balkong mot Tengdahlsparken. Över trädtopparna tronar Sofiakyrkan.
– Jag har sol morgon och kväll, Hammarby kanal är nära och det tar fem minuter att gå till Nytorget. Huset är inte det vackraste, men det är lite kult.
Huset uppfördes på 1960-talet. Det ger kanske inte det roligaste intrycket, men samtidigt är det lite kult, menar Åsa Frigsarve.
Victor Malmcrona
En trygghet att köa
När Åsa ställde sig i kön 1983 var Olof Palme var statsminister. Hon lyckades byta sin etta på Östgötagatan till en trea på Tjärhovsgatan. Där bodde hon i 40 år. Att stå kvar i bostadskön var en trygghet.
– Jag hade bott kvar om inte pensionen närmade sig. Här är hyran lägre, jag vill inte lägga alla pengar på att bo och äta. Man måste kunna leva lite också.
"Jag hade kunnat få häftigare lägenheter, men det måste vara praktiskt också," säger Åsa Frigsarve.
Victor Malmcrona
"Måste vara praktiskt"
Hyran är relativt låg – 9 520 kronor i månaden – men att säga att den sticker ut är kanske att ta i. Åsa tror dock inte att hon kunnat få något mycket billigare för en lägenhet med ett sånt här läge och i den här storleken.
– Och visst, jag hade kunnat ta en lägenhet i Gamla stan, men där vill jag inte bo. Det är för mörkt och trångt. Eller på Bellmansgatan, eller i ett kulturhus. Det är häftiga lägenheter, men det måste vara praktiskt också.
Hur känns det att vara den som fått en lägenhet med längst kötid?
– Häftigt! På något sätt ska man väl vara unik.
Balkongen har utsikt över Tengdahlparken och Vita bergen är bara några minuter bort.
Victor Malmcrona
Pärlor med låg hyra
Att köa i 40 år är lång tid. Det ska dock sägas att bara ett fåtal lägenheter förmedlas med kötid på över 20 år.
– Då är det ofta vad som upplevs vara pärlor i innerstan, gärna i äldre byggnadsstil. Dels för att de är charmiga, men hyrorna är ofta även lägre i det äldre beståndet. Vi förmedlar en del sådana varje år, men efterfrågan är större än utbudet och då pressas kötiden upp, säger Marika Klerby-Nordström, kommunikationschef vid Stockholms bostadsförmedling.