Mitt i Huddinge berättade i går om Gunnar, 76, som fick en p-bot på 1 300 kronor för att han parkerat med två hjul utanför asfalten utanför sin tomt i Stuvsta. Enligt Trafikförordningen räknas nämligen grässnutten mellan tomtgränsen och asfalten i tätbebyggt område som "terräng".
– Jag parkerade så nära muren som möjligt för att inte hindra någon annan. Jag har bott här i 40 år och aldrig varit med om det tidigare, sa Gunnar Norberg till Mitt i Huddinge.
Fler Huddingebor i villaområden spritt över hela kommunen har drabbats av samma sak de senaste månaderna. Artikeln väckte starka reaktioner och många undrar hur man egentligen ska parkera i villaområden för att inte stå i vägen och samtidigt inte få böter.
Gunnar Norberg lämnade plats för gäster på sin egen uppfart och ställde sig så nära muren som möjligt för att inte stå i vägen.
Gunnar Norberg
– Jag har läst kommentarerna och många är förbannade över att de inte får hjälpa till att göra plats. Vissa villaområden har väldigt smala gator. Om man inte parkerar i terräng kan inte sopbilar eller blåljus komma fram. Jag förstår att det skapar en väldig frustration att man får böter när man försöker göra rätt, säger Henrik Juhlin (C), ordförande i natur- och stadsmiljönämnden.
Han påpekar att lagstiftningen är nationell och att det inte finns någon beställning från kommunen att bötfälla bilar i villaområden.
Däremot har det här blivit en så pass het fråga att politikerna tittar på olika möjligheter för att underlätta parkeringen.
– Vi skulle till exempel kunna sänka bötesbeloppet, men då sänker vi också för dem som parkerar mitt i en korsning eller i ett kollektivtrafikfält, eftersom det är på samma bötesnivå, säger Henrik Juhlin.
Ett annat alternativ är att genomföra en informationskampanj.
– Då skulle man låta bli att bötfälla under några veckor och i stället dela ut informationslappar och informera på sociala medier om vad som gäller. Vi började prata om det här förslaget i går, så det är väldigt nytt, säger Henrik Juhlin.
Oppositionen: Ge en varning i stället för böter
Oppositionen (L, M, KD och DP) är inne på samma spår. De har lagt ett nämndinitiativ om att den som parkerar intill vägen i ett villaområde ska kunna få en varning första gången.
– Kommunen har gjort det här tidigare i flera fall, man har delat ut varningar i stället för böter. Exempelvis gjordes det när man höjde kontrollavgiften, säger Car Otto Engberg (L), oppositionsråd.
Henrik Juhlin tror dock att det här kan leda till mycket administration och att en informationskampanj under en begränsad tid skulle vara enklare.
Inget av de här alternativen löser dock frågan långsiktigt. Hur ska man parkera i villaområden utan att få böter och utan att stå i vägen?
– Ett alternativ är att be parkeringsbolaget att inte vara ute i villaområden så mycket utan i stället fokusera på centrumområden. Men då har vi likabehandlingsprincipen som säger att vi ska behandla alla invånare lika, säger Henrik Juhlin.