Råttor
Råttan är en känd plågoande i Göteborg. Enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, påverkas den i stort sett inte alls av den kalla årstiden.
– Avloppsnätet som de bor i håller en högre temperatur. Sedan är de växelvarma som oss människor, vilket betyder att de kan öka sin kroppstemperatur, exempelvis genom att äta mer eller röra på sig.
Råttor kan, till skillnad från vägglöss och kackerlackor, orsaka problem för hela samhället genom att de gnager på vatten- och avloppsledningar som sedan får hål och läcker eller på kablar vilket orsakar kortslutningar.
Anticimex har det senaste haft fler saneringsuttryckningar kopplade till råttor. Det behöver dock, som Håkan Kjellberg menar, inte betyda att de har ökat i antal. Coronapandemin har gjort att vi är mer hemma vilket gör att råttorna drar sig till oss.
– Exempelvis äter vi mer hemma istället för ute på restaurang, vilket leder till mer matavfall nära oss som i sin tur lockar till sig råttor.
Vägglöss
De små blodsugande insekterna är bara fyra till fem millimeter stora, men kan med sina bett orsaka klåda, rodnad och svullnad. Oftast får man problem med vägglöss efter att ha kommit hem från en resa då man fått med sig vägglöss i sitt bagage, men även vid köp av begagnade möbler kan vägglössen ta sig in i hemmet.
Vägglössen gömmer sig sedan i springor bland våra soffor och sängar och är svåra att upptäcka. På natten kryper de fram, drivna av blodtörst, och biter sina offer, exempelvis en sovande människa. Trots att betten är obehagliga är de inte vidare farliga. Det besvärliga är att man inte kan få bort vägglössen på egen hand utan får kontakta en sanerare.
– Eftersom de lever i våra sängar och biter oss på natten brukar de orsaka en hel del känslor, säger Håkan Kjellberg.
Kackerlackor
Även kackerlackorna gömmer sig dagtid och är aktiva på natten. Den vanligaste vägen in i våra hem för den är genom importvaror från andra länder. Den äter allt, har ett illaluktande sekret, förökar sig snabbt och som om det inte var nog utgör den även hälsorisker för oss människor.
– Särskilt den tyska kackerlackan ska man inte bo tillsammans med. Den kan sprida både allergier och smittor genom sitt skal, säger Håkan Kjellberg.
I Sverige är den så kallade tyska kackerlackan vanligast. Misstänker du att du fått påhälsning av kackerlackor kan du dammsuga och våttorka ditt golv med rengöringsmedel. Lägg sedan damsugarpåsen i en plastpåse som du lägger in i frysen. Vänta minst sju dagar och släng påsen i de vanliga soporna.