Det är taco-fredag på Skapaskolan i Rosenhill. Treorna Melenia Hyde, Safya Amara och Isac Andersson fyller tortillabröden med sojafärs, grönsaker och crunchiga nachos.
– Det är min favoriträtt, säger Isac och ler stort.
De gillar maten på skolan. För Melenia är det svårt att välja en rätt.
– Det är alla för mig.
– Om jag måste välja en är det kanske sådana där vegobiffar med rödbetor för mig, säger Safya.
De berättar lyriskt om det hembakade brödet.
– Vi kallar det Skapalimpan, det är så gott! säger Isac.
Isac Andersson och Safya Amara tycker om all mat som serveras i skolan. Isacs favorit är ändå tacos. Dne serveras alltid med sojafärs.
Mikael Andersson
De är stolta över sin skolrestaurang och det har de all rätt att vara. Skapaskolan i Rosenhill har en av de bästa skolrestaurangerna i landet.
Tillsammans med sju andra skolor har den tilldelats tre stjärnor av Sveriges offentliga måltider, tidigare White guide junior.
– Det känns fantastiskt! Det här är det största man kan uppnå i den offentliga sektorn. Det är lika stort som för en vanlig restaurang, det här är vår vardag, säger kökschefen Daniél Kallonas.
Kökschefen Daniél Kallonas är väldigt glad över utmärkelsen. "Jag är typ mållös. Det här är det största inom vår värld", säger han.
Mikael Andersson
Inspektör gör oanmält besök
Han har tävlat och vunnit fina priser tidigare, på en vägg i matsalen hänger inramade diplom. Men precis som för vilken krog som helst smäller tre stjärnor högst.
– Först skickade vi in en ansökan till tävlingen där vi fick besvara en massa frågor. När man gått igenom det nålsögat kom de ut på oanmälda besök och testade maten. Jag hörde på galan att de testat närmare 500 kök, säger Daniél Kallonas.
Bredvid de inramade priserna står ett prunkande växtskåp. Det är fyllt med krukor med sallat, basilika och andra öret. Skolan är självförsörjande när det gäller sallat och örter.
På Skapaskolan serveras i huvudsak växtbaserad kost, men inte bara.
– Vi kallar det för 3:1:1, vi kör tre dagar vego, en dag kött och en dag fisk. Även när vi serverar kött finns det finns alltid vegetariska alternativ. Drygt 90 procent av våra inköp är eko och vi serverar bara svenskt kött, gärna vilt. Och vi använder bara msc-märkt fisk.
Hur har ni råd med det?
– Vi jobbar hårt för det. Vi gör i ordning rester från dagen innan. Man kan säga att en dag i veckan är maten redan betald, eftersom vi har använt mat som har blivit över.
Daniél Kallonas säger att det är viktigt att hushålla med råvarorna.
– Jag fyller inte värmeskåpet med 70 bläck, utan vi lagar mat under hela lunchen. Vi har koll ända fram till sista sittningen på hur mycket mat vi behöver producera.
De jobbar också med att minska svinnet. Varje dag som det slängs mindre än 7 kilo mat får eleverna en stjärna.
– När vi har fått tio stjärnor får vi efterrätt, säger Isac Andersson.
Dagen innan fick barnen efterrätt alldeles oavsett. De bjöds på kaka för att fira det fina priset. Givetvis med en stjärna på varje kakbit.