Energijätten Eon tar årligen emot 230 000 ton restavfall till sitt kraftvärmeverk Högbytorp i Upplands-Bro. Avfallet kommer dels från Upplands-Bro men också från andra kommuner i norra Stockholm. Allt detta bränns och blir till fjärrvärme och el.
I syfte att kunna genomföra underhåll vilar anläggningen en månad om året. Från augusti till september. I början av augusti så brinner det sista avfallet ut. En månad senare är det dags att tända alltsammans igen. Men vanligtvis så bränns här hissnande 30 ton avfall i timmen.
66 000 lägenhet
Upplands-Bro och Järfälla får sin fjärrvärme härifrån. Och därutöver produceras det el som årligen motsvarar 66 000 lägenheters normalförbrukning.
– Man kan tänka att den här perioden är lite som att du ska till verkstaden med bilen. Vet du att du har en verkstadstid som är x antal månader bort så kan du spara visst underhåll, det som går att spara, säger Antonio Abizzo, underhållschef på Högbytorp.
Lena Berglund är regionchef hos Eon. Hon berättar om anläggningens korta historia fram till idag. Även om hon arbetat inom företaget i flera år har hon aldrig haft möjligheten att gå in i ugnen där allt avfall bränns. Det är tydligt att även Eon-chefen är förväntansfull.
– Jag tycker att det är ganska intressant. Om man bor i Upplands-Bro så slänger man sitt avfall och sen får man tillbaka el och fjärrvärme. Det här är ett kretslopp, säger Lena Berglund.
Långväga besök
Både Antonio och Lena är vana att ta emot grupper av besökare från hela världen. Genom åren har regeringschefer, tjänstemän och politiker kommit för att titta på den jättelika byggnaden och inte minst delegationer av branschkollegor. Många vill förstå hur man har löst saker och ting här i Upplands-Bro.
Antonio Abizzo och Lena Berglund berättar att underhållsmånaden inte är något kunderna märker av i och med att fjärrvärmebolagen hjälper varandra då man har dessa perioder.
Stefan Källstigen
– I min grupp så är vi ett gäng personer som jobbar tio månader om året med att planera och boka upp alla experter som kommer hit och hjälper oss. Vi ser till att alla delar finns på plats så att de kan göra jobben under de här tre veckorna, säger Antonio Abizzo.
Det är julafton för dig nu då?
– Det här är vår tid så att säga.
Emellanåt hittar personalen saker i restavfallet som man hinner rädda.
Stefan Källstigen
In i ugnen
Promenaden går vidare mot hjärtat i nordvästra Stockholms njure – förbränningsugnen.
När anläggningen går för fullt så bränns i den 1 000 grader varma ugnen 720 ton sopor per dag.
När Mitt i får möjlighet att gå in så är det lugnt och stilla. En svag doft av avfall gör sig påmind och en miljö som närmast går att beskriva som en science fiction-scenografi tornar upp sig. Det är högt i tak. Till inloppet där avfallet vanligtvis släpps ner är det 40 meter.
Det som inte kan eldas upp går i ugnen går till grannen Ragn-Sells som tar om hand detta.
Stefan Källstigen
– Om allt går bra så behöver jag bara vara här inne en gång om året, säger Antonio Abizzo och berättar med stort engagemang hur processen fungerar då ugnen arbetar.
En liknelse återkommer från underhållschefen: På Högbytorp kokar man vatten och försöker göra så bra saker som möjligt av det här vattnet, det vill säga att skapa fjärrvärme och el.
Antonio Abizzo visar ett exempel på vad som sker då aluminiumfolie lämnas i restavfallet och sedermera hamnar i Eons 1 000 grader varma ugn.
Stefan Källstigen
Badkar, moped och en hel älg
Genom åren har en del uppseendeväckande saker hittats då anläggningen är igång. Det har varit badkar, mopeder och – en hel älg.
Avslutningen blir ett besök i kranhytten som överser ett sorts landskap av avfall. En gripklo som kan hantera upp till sju ton åt gången styrs med varsam hand genom en joystick av Antonio Abizzo. Lena Berglund har slagit sig ner på en stol strax bakom honom.
Antonio Abizzo visar kranhytten och hur det går till då den jättelika gripklon lyfter avfall som sedan släpps ner i inloppet till ugnen strax intill.
Stefan Källstigen
– Det är ändå fint att det som vi människor gör oss av med, som vi ser som färdigt för oss, blir något som går tillbaka till samhället. Vi får fjärrvärme, vi får el. Och tillsammans med våra grannar Ragn-Sells kan vi utvinna värdefulla saker i något som samhället har ratat, säger Lena Berglund.
Mitt i Upplands-Bros reporter Niklas Loman manövrerar gripklon.
Stefan Källstigen
När du läser den här artikeln så har Högbytorps ugn eldat omkring 3 600 ton sopor och årets underhållsmånad är över.