9 av 10 personer i Botkyrka dricker måttligt eller inte alls. Det visar statistik från Folkhälsomyndighetens rapport ”Folkhälsan” som genomförs vartannat år. Det innebär att 9,2 procent i Botkyrka är i ett riskbruk. Det är den lägsta siffran av de kommuner i Stockholms län som är med i statistiken.
Det kan jämföras med grannkommunerna Nynäshamn, där siffran är så hög som 19,1 procent, Huddinges 14,4 procent eller Södertäljes 11,9 procent. Snittet i länet är 18 procent.
Mithon Roy, 38, Fittja: "Jag är bartender och dricker när jag är ledig och när det är fest".
Moa Beckman
Andelen utlandsfödda kan påverka
En bidragande faktor till det relativt låga riskbruket i Botkyrka, kan enligt Folkhälsomyndighetens rapport vara andelen utrikesfödda.
I rapporten står det att man inte ser några märkbara skillnader mellan olika utbildningsgrupper, men att riskkonsumtion av alkohol var vanligare bland personer i hushåll med höga inkomster jämfört med personer i hushåll med låga inkomster, och att personer födda utanför Norden har en mindre riskfylld alkoholkonsumtion.
Enligt Statiska centralbyrån har drygt 75,59 procent av de som bor i Botkyrka utländsk bakgrund. Det kan jämföras med till exempel Nynäshamn där cirka knappt 40 procent har det, eller Södertälje där 73,38 procent har utländsk bakgrund.
Botkyrka kommun har inte gjort en egen analys på Folkhälsomyndighetens rapport.
– Det är positivt att alkoholkonsumtionen är låg i Botkyrka. Vi vet att hög alkoholkonsumtion kan kopplas till allvarliga sociala problem och att det är en riskfaktor för psykiska och fysiska sjukdomar. Att den riskfyllda konsumtionen är lägre i Botkyrka är positivt utifrån ett folkhälsoperspektiv, säger Madeleine Björnsdotter Orfanidou, hållbarhetsstrateg med inriktning folkhälsa i Botkyrka kommun.
Tumbabon Tariq Khan, 41: "När vi är i affären och ska köpa dryck kollar vi för att se att det inte är någon alkohol i. Jag dricker inte, jag vill inte. Ingen i min familj dricker".
Moa Beckman
Arbetet med riskbruk
Men statistiken visar också att ungefär var tionde person i Botkyrka är inom ramen för ett riskbruk. Enligt Socialstyrelsens gränser för vad som räknas som riskbruk ska hjälp erbjudas till den som dricker tio standardglas eller mer per vecka.
Även fyra standardglas eller mer vid samma tillfälle en gång eller mer per månad klassas som riskbruk.
– Vi har haft ett ökat fokus på personer med riskbruk under 2024, det vill säga botkyrkabor som inte redan är aktuella i socialtjänsten. 2024 fick vi kontakt med 119 personer via vår träfflokal i Tumba. Detta genererade i behandling utan myndighetsbeslut för 60 personer. Samt ytterligare 23 personer som vi hade i anhörigstöd för beroende, enligt kommunens kommunikatör, Love Klein Svensson.
Mariama Nilsson, 29 från Fittja jobbar på kommunen. Här informerar hon om våld i nära relation i Fittja centrum. "Det har kanske blivit en kultur i Botkyrka att inte dricka".
Moa Beckman