Från och med i sommar får 15 stycken utvalda 14–15-åringar feriejobba i Järva och lika många i Enskede-Årsta-Vantör – ett pilotprojekt som Stockholms stad nu initierat för ungdomar som hamnat lite på glid.
Vanligtvis är det bara 16–19-åringar som får ansöka om feriejobb, men anställningar även för yngre kan hjälpa dem att hamna på rätt bana, tror arbetsmarknadsborgarråd Emilia Bjuggren (S).
– Vi har länge sett att sommarjobb för 16–19-åringar är jätteviktigt, med en första rad på cv:t, att tjäna egna pengar och att lära sig om arbetslivet. Samtidigt har vi sett ett behov av fler insatser när det gäller yngre som lever i eller riskerar att hamna i social utsatthet, där sommarlovet riskerar bli ett extra långt tomrum, säger hon.
Arbetsmarknadsborgarråd Emilia Bjuggren (S).
Emma Löf Hagström
Rekrytering pågår
Tanken med pilotprojektet för 14–15-åringarna är att det ska bli en kompletterade insats till andra, redan existerande insatser, där socialtjänsten bedömer vilka ungdomar som är aktuella för att få jobba.
– Det handlar om personer som exempelvis riskerar att hamna i destruktiva miljöer eller uppvisar antisocialt beteende. Det här blir ett sätt för dem att under några veckor få struktur, stabilitet och få tjäna egna pengar, vilket många ungdomar som är lite på glid själva uppger att de vill göra, säger Emilia Bjuggren.
Just nu pågår rekrytering och matchning. Det är en helt frivillig insats.
– De som väljs ut och tackar ja kommer matchas mot jobb som man bedömer är lämpliga och som har bra, individuell handledning, vilket är extra viktigt när det gäller just den här gruppen, säger Emilia Bjuggren.
Ett vanligt feriejobb
Precis som vid ett vanligt feriejobb är det arbete i någon av stadens egna verksamheter som gäller. Det kan handla om barnomsorg, äldreomsorg eller parkskötsel, exempelvis.
Att projektet testas just i Järva och Enskede-Årsta-Vantör beror både på att behoven finns i områdena, men också för att det är stadsdelar som har gedigen rutin och struktur på plats för att erbjuda feriejobb, enligt Emilia Bjuggren.
– Vi hoppas att det blir uppskattat och populärt. Nu testar vi det här och utvärderar efter sommaren. Om allt går som det ska kan det bli en återkommande insats, säger hon.
Konkurrerar ej
Den 6 mars gick ansökningstiden ut för alla vanliga feriejobb, som kunde sökas av 16–19-åringar.
Både i fjol och 2023 kunde alla i Järva erbjudas en plats. Hur det blir i år är ännu inte klart.
– Men de som sökt de jobben konkurrerar inte med jobben inom det nya pilotprojektet, säger Emilia Bjuggren.