Mysig belysning, julgranar, kanske någon skulptur, sittplatser och fina vinterväxter – det smyckas 14 speciellt utvalda ställen i Stockholm med, när staden gör i ordning sina vinterplatser för säsongen.

– Vi bor i ett land där det blir väldigt mörkt. Därför vill vi skapa fina platser som får människor att trivas och känna sig trygga. Vi har märkt att finns det bara rätt förutsättningar så vill människor vara ute i det offentliga rummet även under vinterhalvåret, vi ser ett stort värde i att lysa upp, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Klart innan december

Under november arbetar trafikkontoret för fullt med att göra i ordning platserna. Totalt blir det tio vintertorg, tre vintergågator och en vinterkaj.

I Järva finns i år två platser på listan: Tenstagången, som smyckats i flera år, och Akalla torg, som gör comeback efter ett uppehåll sedan 2020.

– Platserna väljs ut noggrant av en planeringsgrupp på trafikkontoret. Man väger in olika faktorer som platsernas karaktär, utseende och huruvida medborgare önskat att liva upp en plats. Man har även dialog med stadsdelsförvaltningarna, säger Lars Strömgren.

Träden vid Tenstagången kommer smyckas som vanligt.

Träden vid Tenstagången kommer smyckas som vanligt.

Emma Löf Hagström

Rinkeby utgår

Två platser i Järva utgår även från listan. Det handlar dels om Jan Stenbecks torg i Kista, som staden i stället gör en mer permanent lösning för.

I samarbete med Centrum för AMP ska sex miljoner och två heltidsanställda ska aktivera det något bortglömda torget, med start vid årsskiftet, något Mitt i rapporterat om tidigare.

– Då sker utsmyckning i samband med det i stället, säger Lars Strömgren.

Även Rinkeby torg utgår. När platsen firade 50 år 2021 köptes nämligen ljusslingor och en julgran in speciellt för torget, och dessa sätts upp av stadsdelen.

Jan Stenbecks torg i Kista kommer aktiveras på andra sätt.

Jan Stenbecks torg i Kista kommer aktiveras på andra sätt.

Emma Löf Hagström

Kvar till februari

Innan vintern och december gör sitt intåg ska allt vara på plats, lovar Lars Strömgren. Sedan kommer utsmyckningarna att vara kvar till mitten av februari.

– Vi uppelever det som något som blivit väldigt uppskattat. Att folk vistas på en plats mer gör att det blir en positiv spiral med att ännu fler vill vara ute, att fotgängare väljer att gå förbi, att det blir tryggare. Kontrasterna blir så stora på vintern, bara lite ljus kan verkligen göra skillnad för en plats.