Vaccinationen av Solnas äldre har gått enligt plan.

– Innan veckan är slut ska alla de som bor på de särskilda boendena ha erbjudits andra dosen vaccin. Det är glädjande, säger kommunalrådet Samuel Klippfalk (KD).

De allra flesta äldre har velat ta vaccinet. Bland personalen på stadens äldreboenden, som parallellt kunnat vaccinera sig, har det varierat mer.

– En del har sagt ja och andra nej. Det är vissa grupper som av olika skäl inte vill ta vaccinet, men vi uppmanar alla att göra det. Det är så man kan få stopp på smittan, säger Samuel Klippfalk.

Under hösten kom coronasmittan in på Solnas boenden igen, idag finns enstaka fall av smitta.

Samtidigt häver nu staden besöksförbudet (från och med 3 februari). Det betyder dock inte att det är fritt fram att besöka anhöriga.

– Vi vill att man fortsätter vara försiktig och kommer att fortsätta med en avrådan från besök, säger Samuel Klippfalk.

Varför lättar ni på restriktionerna?

– Vi har inte samma höga smittspridning i samhället idag och endast enstaka fall i verksamheterna. Därför kan vi inte motivera ett förbud. Men smittan finns fortfarande brett i samhället, varför vi nu istället avråder från besök.

Är du oroad för att släppa förbudet?

– Jag är mindre orolig idag. Nu har de äldre fått sin andra dos vaccin. Men vi avråder från besök och det är väldigt viktigt att de som ändå gör besök följer rutinerna som finns.