Släng er i väggen, belgare och fransmän! Sverige är bäst på att fritera potatis. Stockholmrestaurangen Pom Friterie, vars hela meny bygger på just pommes frites, segrade i den internationella kategorin för professionella kockar när VM avgjordes i helgen.

"Aldrig nöjda"

Fast det är en sanning med modifikation. Konceptet kom till i Sverige för den svenska marknaden men bakom krogen står två holländare, Marvin Romein och Jorit Gras.

– Med tanke på hur enormt mycket arbete det ligger bakom segern känns det otroligt att bli världsmästare. Det tog oss exempelvis flera år att hitta den perfekta potatissorten och utveckla vår tillagning till perfektion. Vi kommer dock aldrig att vara nöjda, utan försöker ständigt att förbättra våra pommes frites, säger 43-årige Vasastadsbon Jorit Gras, som var den som tävlade i VM.

Folkfest

Mästerskapet, Championnat du Monde de la Frite, arrangeras av den nordfranska kommunen Arras. Den ligger i området Haut-de-France där pommes frites spelar en stor roll i det lokala köket. I juryn sitter flera professionella kockar och tävlingen som genomförs på stadens torg lockar en storpublik. 

Pom Friterie ligger på Lästmakargatan 26 och öppnade förra året.