Det är en bitande kall och fuktig morgon på övningsfälten intill Livgardet i Kungsängen. Soldater står i smågrupper och genomför sjukvårdsmoment. Det handlar om att kunna lägga första förband likväl som att kunna stoppa en akut blödning på sig själv. Med pedagogisk stämma beskriver instruktörer vad momenten går ut på. Stämningen är fokuserad.
Drygt hundra tidigare värnpliktiga vid Livgardet kallas in för repetitionsutbildning. Därefter väntas man ansluta till nuvarande värnpliktiga och yrkessoldater för militärövningen Birger Jarl 25.
Försvarsförmågan ska stärkas med fokus på huvudstaden – det är kärnan i övningen. Under veckorna 6-8 genomför Livbataljonen vid Livgardet en krigsförbandsövning tillsammans med hemvärnet och civilförsvaret.
Storskalig övning väntar
Utöver samlingen i Kungsängen övar soldaterna även i centrala Stockholm, där upp till 1 500 soldater deltar under helgen 15–18 februari.
En av de hundra soldater som kallats in är 25-årige Hektor Forsberg från Täby.
– Det var i somras jag fick ett brev hem. Där det stod att jag kallats in som skyttesoldat på Livbataljonens krigsförbandsövning, säger han.
Hektor Forsberg berättar att han gjorde sin värnplikt 2018–2019 vid Livgardet. Därefter arbetade han som skyttesoldat vid förbandet i fyra år. Han hade då rollen som beriden skyttesoldat.
En av de övningar som de inkallade fick genomföra var en skjutövning.
Mikael Andersson
Vad tänkte du när du fick brevet?
– Jag tänkte att det är ett bra tillfälle att repetera kunskaperna. Det är viktigt just nu sett till omvärldsläget att vi håller en hög beredskap.
De ska ha förmågan att utöva det storskaliga, statskontrollerade dödliga våldet.
Ute på övningsfältet tillsammans med de inkallade soldaterna träffar vi även Livgardets regementschef överste Gustaf Dufberg.
Är övningen ni genomför en del av er vardag eller ska vi förstå det utifrån ett förändrat omvärldsläge?
– Det är både och. Det finns ingen som jobbar i Försvarsmakten i dag, och knappt några pensionärer heller, som har upplevt ett lika allvarligt säkerhetspolitiskt läge som vi har just nu, och det är vi alla medvetna om, säger Gustaf Dufberg, samtidigt som några soldater joggar förbi.
En del av mobiliseringsövningen var olika sjukvårdsmoment.
Mikael Andersson
Det större perspektivet
Dufberg förklarar att Natos roll och absoluta syfte är att undvika krig, konflikt och konfrontation.
– Och det gör man genom avskräckning. Men för att man ska lyckas med avskräckning så måste man faktiskt ha riktiga övade förband som kan lösa riktiga militära uppgifter, säger Gustaf Dufberg och fortsätter:
– Det vill säga att de ska ha förmågan att utöva det storskaliga, statskontrollerade dödliga våldet. Det är ganska brutalt när man säger det på det viset, men det är faktiskt det det handlar om. Och dessutom ska den förmågan vara uppfattad hos en möjlig motståndare.
Mannen och kvinnan på gatan som ser att ni övar, hur vill du att de ska förstå det ni gör?
– Man ska förstå det som att vi, Sverige, tar vårt ansvar som en allierad i Nato. Och bygger vår del av Nato:s gemensamma avskräckning.
1 500 soldater intar Stockholms innerstad
Snart ska soldater patrullera i regeringskvarteren.
Militärövningen Birger Jarl kommer märkas i stora delar av Stockholm.
– Det blir extra speciellt när vi är i Stockholm, vi kommer att synas mer än vanligt, säger Julia Larsson Kommunikationschef på Försvaret.
Soldater ur Stockholms hemvärn och Livbataljonen ska nästa vecka genomföra en så kallad krigsförbandsövning – en större övning som genomförs var fjärde år.
Det innebär att 2 000 man, 1 500 soldater och 500 övriga inom Försvaret, kommer att verka i Stockholm. Beväpnad militär personal kommer att synas i centrala Stockholm.
– Övningens syfte är att förbanden ska träna på sina uppgifter, att skydda och bevaka infrastruktur som är kritisk för totalförsvaret, säger Julia Larsson.
Kommer lappa bostäder
Efter det ska soldaterna bege sig ut från stan för att fortsätta Birger Jarl. Och då blir det mer action.
– Vi kommer öva praktiskt med andra totalförsvarsaktörer, bland annat ett större sjukvårdsmoment med vårdpersonal, polis och räddningstjänst. Till exempel kan det förekomma skottlossning med lös ammunition, säger Julia Larsson.
Berörda bostadsområden kommer att få lappar med information om övningen.
Förvarningen är extra viktig i en tid när skjutningar och bombdåd blivit stockholmares vardag, men Julia Larsson understryker att övningen är planerad sedan länge och inte har något med den uppblossade debatten om att sätta in militär mot gängen att göra.
”Får mer uppmärksamhet än vanligt”
Däremot bidrar det osäkra omvärldsläget med ytterligare nerv.
– Det blir extra speciellt att vara i Stockholm, här syns vi och får mer uppmärksamhet än vanligt.
Under övningsperioden kan man se både större och mindre militära transporter på vägarna.
De större transporterna är koncentrerade till 14-15 februari samt 18 februari när de övande transporterar sig till och från centrala Stockholm. Transporterna kan påverka trafiken och Försvaret kommer att ge mer info via Sveriges Radios trafikredaktion.
Här övar militären
15-18 feb: Patrullerande soldater i riksdag- och regeringskvarteren och på Gärdet och norra Djurgården.
17-18 feb: Praktiska övningar i Kista, Bromma, Huddinge, Kungsängen, samt i Ekerö och Haninge kommun.
Källa: Försvarsmakten
Soldater vid en tidigare övning i Stockholm.
Pekka Pääkkö