I förra veckan beslutade kultur- och fritidsnämnden om en efterlängtad julkapp till de lokala idrottsföreningarna. Än så länge är det ett förslag, men de ser ut att få det som står högst upp på önskelistan.
Mitt i Huddinge har tidigare berättat att det ska byggas en ny simhall med en 50-metersbassäng vid Kvarnbergsplan och att Huddingehallen, som är i dåligt skick, ska rivas.
Nu planeras det också för ett helt nytt idrottscentrum med en yta som är 3,5 gånger så stor som Huddingehallen i dag. Anläggningen ska innehålla både två fullstora hallar, varav en kan ska ha plats för en publik på 1 500 personer, en hall som är dedikerad för truppgymnastik, en för bågskytte och 8 multisalar som kan användas för bland annat skolidrott, kampsport och dans.
– Simhallen kom på bordet först, men vi behöver också ta hand om de andra idrotterna som finns i Huddingehallen. När den ska rivas tyckte vi att vi skulle passa på att utöka och ge bättre förutsättningar för föreningarna när vi ändå bygger nytt. Huddinge växer och det finns ett stort behov, säger Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Sliten. Huddingehallen är drygt 50 år och i stort behov av renovering. Den kommer att stå kvar under tiden som den nya hallen byggs och sedan rivas.
Fred Miller
Ny detaljplan behövs
Investeringskostnaden beräknas landa på en halv miljard. En enig nämnd godkände förstudien, som nu ska vidare till kommunstyrelsen (KS) och fullmäktige. Den nya idrottsanläggningen ska byggas på gräsytan och parkeringen norr om Huddingegymnasiet och KS har beslutat om att en ny detaljplan ska tas fram.
– Huddingehallen kommer att vara kvar under tiden som den nya hallen byggs. När den står klar ska Huddingehallen rivas. Vad som ska byggas på den ytan är inte bestämt än, men det ingår i utvecklingsområdet Sjödalen–Fullersta, säger Eeva Laine.
Nöjd. Robert Tham, klubbchef för Huddinge HK, välkomnar en ny fullstor idrottshall.
Läsarbild
Kan spela i högsta serien
Planerna välkomnas av det lokala föreningslivet. Inte minst av Huddinge HK, vars damlag i dag ligger i topp i division 1, men inte kan gå upp i elitserien eftersom det inte finns någon hall i kommunen som kan ta emot en tillräckligt stor publik.
– Nu hoppas vi få dispens, eftersom det finns konkreta planer på en större hall. Det här innebär att vi kan hantera vår elitsatsning på ett helt annat sätt. Det ligger i linje med vår ambition att 2028 bli ett av de 12 bästa lagen i Sverige. Det innebär att Huddinge kan bli en destination för spelare som kommer till Stockholm för att spela handboll, säger Robert Tham, Huddinge HK.
Det ger klubben möjlighet att satsa på både bredd och spets.
– Om det här blir verklighet kan vi erbjuda parahandboll, rullstolshandboll och gåhandboll för seniorer, vilket vi inte har möjlighet till i dag. Vi vill också gärna vara med och jobba med eftermiddagsaktivteter där man kan kombinera flera olika idrotter. Vi har sett flera exempel runt om i Sverige där man satsat på det med stor framgång, säger Robert Tham.
Tungt. "I dag tar vi fram alla redskap och plockar undan dem efter träningen, det är mycket slit och släp med tunga redskap. Det betyder väldigt mycket att vi kan få en hall där saker kan står kvar", säger Linda Saltin, ordförande i Huddinge HK.
Läsarbild
Efterlängtat av gymnaster
Även på Huddinge gymnastikförening är man glad, även om man inte vill ta ut något i förskott.
– Vi har jobbat i många år för att få till en gymnastikanpassad hall. Vi är så klart superglada att kommunen nu har tagit det här inriktningsbeslutet, och ser fram emot att det blir ett konkret beslut, säger Linda Saltin, ordförande i Huddinge gymnastikförening.
– Vi hoppas att det kan leda till mer träningstid för våra gymnaster. Dessutom har vi 400 barn i kö, så vi hoppas att fler kan börja. Vi hoppas också att det kan ge utrymme för våra Gymmixmotionärer att under dagtid använda den nya hallen , säger Linda Saltin.
En jämförelse med andra kommuner i länet visar att Huddinge med 0,97 idrottshallar per 10 000 invånare, är en av de kommuner där invånarna har mindre tillgång till en idrottshall.
Men det är inte bara föreningslivet och skolor som ska kunna utnyttja hallarna. Kommunen har haft dialoger med unga där de uttrycker önskemål om idrottshallar som är öppna för vem som helt.
– Vår förhoppning är att frigöra tider utanför föreningslivet. Visionen är att lokalerna aldrig ska stå tomma, utan att det hela tiden ska vara liv och rörelse, säger Eeva Laine.
Men det dröjer några år till dess. Byggstart beräknas till 2026 och 2028 ska den nya anläggningen vara klar.