En aningens klibbigt golv och en söt blommig doft möter besökarna i Stadskupans lokaler i Slakthusområdet.

Här är Malin Goldkuhl och Sam Niknam i färd med att ta vara på den åtråvärda produkten som hundratusentals pollinatörer har framställt under året.

– Vi slungar honung från bin på Första Långgatan. Den har smak av Lind som växer däromkring, säger Malin.

Med bestämda drag avtäcker hon ramarna från bivaxet medan Sam avslutar processen med att sila litervis av den bärnstensfärgade råvaran. Däremellan kommer slungan som likt en centrifug separerar honungen från ramen.

– Det är egentligen ganska enkelt. Honung kommer direkt från naturen. Vi bara preppar den för att kunna konsumera den lättare, ingen förädling krävs av människan. Det är det som är magiskt med honung, säger Sam.

Malin Goldkuhl avtäcker ramarna från vaxet.

Malin Goldkuhl avtäcker ramarna från vaxet.

Dino Soldin

Bjuder in naturen i stan

Stadskupan föddes 2014 ur Sams intresse för biodling och hållbart entreprenörskap. I samband med covid, när många planer gick i stöpet, uppstod däremot nya möjligheter när duons vägar korsades. 

– Jag hade liknande ambitioner och en biverksamhet på hobbynivå. Vi bildade snabbt ett bolag ihop. Det var tufft i början men har utmynnat i en bra balans, säger Malin.

Sedan dess har de arbetat tillsammans för ökad biologisk mångfald och social hållbarhet i urbana miljöer.

– Vi vill bjuda in naturen i staden och tycker att alla har rätt att vara där, särskilt med tanke på att staden hela tiden breder ut sig.

Huvudspåret är att erbjuda företag lösningar som främjar biologisk mångfald, såsom blomsterängar, sandbäddar och insektshotell, ofta kombinerat med bisamhällen på taken i stan.

– Vi hjälper våra kunder att skapa livsmiljöer för både tama och vilda pollinatörer. Honungen från bina blir en symbol för deras bidrag till en mer hållbar och biologiskt rik närmiljö.

Stadskupan. Malin och Sam driver sin verksamhet från lokaler i Gamlestaden.

Stadskupan. Malin och Sam driver sin verksamhet från lokaler i Gamlestaden.

Dino Soldin

Ökad medvetenhet

Efter medias larm om bidöden för några år sedan har medvetenheten om binas livsviktiga funktion ökat, upplever biodlarna.

– Fler förstår att pollinatörer är viktiga för matförsörjningen. Och vill man ha närproducerad mat behövs pollinering och då behöver vi bin i staden.

Stadskupan arbetar även för att stötta vilda pollinatörer, såsom fjärilar, vilda bin och fladdermöss och har bland annat anlagt en blomsteräng i Sävenäs.

– Många växter är helt beroende av vilda bin för att kunna pollineras och spridas. Det är därför avgörande att vi skyddar och värnar om deras naturliga livsmiljöer.

Getingar, är de bara ett irriterande flygfä?

– De är rovdjur och bin är vegetarianer, det är största skillnaden. Getingar har en reglerande roll i naturen och i ett ekosystem finns olika roller där alla behövs!