Är du rädd om din cykel? Då är det vissa områden där du kanske ska undvika att parkera den, eller i alla låsa fast den ordentligt.

I Stockholm handlar det om området­ kring Centralstationen och Hötorget, samt vid Tekniska högskolan och bort mot Lidingövägen, och i området kring Skrapan, väster om Götgatan på Söder.

– Jag visste inte att det var så farligt här. Jag cyklar mycket i stan och tänker inte så mycket på var jag parkerar, säger Per Andersson, 66, som ställt cykeln utmed Klara­bergsviadukten och nu ska hem till Kungsholmen efter att ha köpt påskpresenter till barnbarnen.

Men för några år sedan blev han av med en cykel, på Östermalm.

– Jag lät cykeln stå över helgen, det skulle jag inte ha gjort, säger han.

En av fyra en elcykel

Totalt anmäldes 6 484 cykelstölder

i Stockholms stad under 2024, varav 1 662 gällde elcyklar.

Duangjai Ivergård Lexomboon, 60, har tagit sin elcykel in till stan från Nockeby och ställt den utanför Åhléns.

– Jo, jag är rädd för stöld. Det hade varit bra med fler såna här platser där man kan låsa fast cykeln­, säger hon och trär sin låskätting genom­ ram och ställ.

Batteriet, som ju också är stöldbegärligt, lämnar hon dock kvar, det är för tungt att släpa på, tycker hon.

Duangjai Ivergård Lexomboon har tagit elcykeln in till stan och låser noga fast den med en kätting.

Duangjai Ivergård Lexomboon har tagit elcykeln in till stan och låser noga fast den med en kätting.

Angie Gray

Enligt nyhetsbyrån Newsworthy, som sammanställt statistik från polisen­ och Brottsförebyggande rådet­, är det nu i april som stölderna tar fart efter vinterns lågsäsong.

Jag lämnade cykeln över helgen, det skulle jag inte ha gjort.

Cyklisterna blir också allt fler. Enligt Stockholms stads mätningar registrerades 72 900 cykelpassager per dag över citysnittet vid mätning i maj–juni 2023, en ökning med nio procent mot året innan.

Trots det har cykelstölderna faktiskt minskat något på senare tid, från att ha legat kring 7 000–8 000 om året.

I det värst drabbade området, kring Centralstationen och Hötorget, anmäldes 1 235 stulna cyklar under åren 2020–2024.

Låset viktigt

Men det kan vara många fler som blivit av med cykeln här. Av de totalt 40 800 cyklar som anmälts stulna

i Stockholm under 2020–2024 finns bara uppgift om stöldplats för drygt hälften.

Erika Olsson, skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam, tipsar­ om att inte parkera cykeln där det är mörkt och ensligt och lätt för tjuven att slå till. Och att inte lämna cykeln över natten.

– Men viktigast är att låsa fast både ram och hjul, med lås som rekommenderas av Stöldskyddsföreningen, som bygel, u-lås eller kätting. Tjuven väljer den cykel som har sämst lås, säger hon.

Viktigt är också att ha noterat ramnumret på cykeln, ifall den blir stulen.

– Begagnatmarknaden är stor, och många som säljs är stulna. För köpare råder undersökningsplikt. Var vaksam om cykeln är misstänkt billig. Be om originalkvitto, ramnummer, och att säljaren identifierar sig, säger Erika Olsson.

Ingen idé att satsa på dyr fin cykel, konstaterar Joel Arnelo och Arvid Johannisson som parkerar vid KTH, där risken för stöld är stor.

Ingen idé att satsa på dyr fin cykel, konstaterar Joel Arnelo och Arvid Johannisson som parkerar vid KTH, där risken för stöld är stor.

Angie Gray

Arvid Johannisson, 25, studerar på KTH och har löst problemet på ett annat sätt: En gammal rostig cykel som nog inte skulle inbringa så många kronor för tjuven.

– Min förra cykel var finare, men den blev stulen här för fyra år sedan. Så då skaffade jag den här, säger han.