Redan 2019 antog Sollentuna kommun en detaljplan för området mellan järnvägen och E4 i centrala Helenelund.

Planen gör det möjligt för tvärbanan att ansluta till Helenelunds station, samtidigt som ett nytt torg ska kantas av bostäder med lokaler i bottenvåningarna.

Nu är alltså torget klart. Men när det första tvärbanetåget kan rulla in från Kista återstår att se.

– Området blir komplett när tvärbanan har dragits fram hit. Här skapas en attraktiv plats med vardagsnära service och småstadskänsla, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

Fördyringar och förseningar

Det är Sollentuna kommun som har byggt själva torget, gång- och cykelbana, bussgata, och plats för tvärbanans ändhållplats – ett arbete som nu är klart så långt som möjligt i väntan på övrig utbyggnad.

Parallellt har Sollentuna Energi & Miljö AB, Seom, byggt dagvattenlösningar för det nya området med pumpstation och avrinning och infiltration söderut.

Trafikverket har byggt stommen för den nya vägporten under E4, där Sollentuna kommun haft som mål att skapa en trevlig entré mot Sollentuna.

Men utbyggnaden av tvärbanan, det som från början var den utlösande faktorn bakom alla omgörningar, dras med upprepade motgångar, fördyringar och förseningar.

Ett väl valt budskap täcker en del av södra sidan av Helenelunds torg.

Ett väl valt budskap täcker en del av södra sidan av Helenelunds torg.

Tomas Stark

Just nu står arbetet helt stilla mellan Bromma flygplats och Ursviks torg efter att SL brutit avtalet med totalentreprenören Gülermak.

Redan innan det stod det klart att utbyggnaden fram till Ursvik skulle stå klar tidigast hösten 2025 – och att Kista och Helenelund skulle få vänta ytterligare minst ett år.

Del i en regional stadskärna

Helenelund ligger mitt i en av de totalt åtta framtida regionala stadskärnor som pekas ut av Region Stockholm. Regionens plan är att fler stadskärnor ska ge fler invånare närhet till arbete, bostäder, service, nöjen och vård.

Kommunens vision och översiktsplan pekar ut centrala Helenelund som en attraktiv entré till Sollentuna med pendeltåg, bussar, service och – när det nu blir – tvärbaneförbindelse.