Det blev en intensiv kväll med mycket debatt under kommunfullmäktige den 23 maj. På dagordningen stod bland annat nyval av kommunstyrelsen och alla nämnder, i och med Socialdemokraterna och Moderaternas nya gemensamma styre.

Det som väckte mest debatt­ var frågan om arvode till de förtroendevalda. Den största förändringen var att rollen som vice ordförande
i kommunstyrelsen, som Anki­ Svensson (M) valdes till, gick från en arvodering på 55 procent till 100 procent. Det betyder att upp­draget nu är en heltid i stället för en dryg halvtid.

Detta var något som Liberalerna­, Miljöpartiet och Centerpartiet reagerade kraftigt på.

– Jag har själv inte haft några som helst problem att hinna med det här uppdraget på den dryga halvtid som uppdraget arvoderats med hittills under alla dessa år, sa Mats Lindblom (L) under sammanträdet.

I en intervju med Mitt i understryker Anki Svensson­ att det rör sig om en omfördelning av pengar och att skattebetalarna inte får ökade kostnader.

Hon menar att rollen som vice ordförande kommer att innebära ett större ansvar än tidigare, och motiverar den ökade arvoderingen med det.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande och Anki Svensson (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande och Anki Svensson (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Pekka Pääkkö

– Tillsammans skapar vi ett stabilare styre och omfördelningen av arvodena ökar inte kostnaderna för skattebetalarna. Vi vill självklart ha lika mycket inflytande över frågorna, vi är inget stödparti till Socialdemokraterna, utan ett jämnstort samarbetsparti.

Inte 40 timmar i veckan

Utöver heltidstjänsten som nu vice ordförande innebär har Anki Svensson valts som ordförande i den nya nämnden, samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden. Det betyder att hon nu har en arvodering på sammanlagt 120 procent.

Enligt Anki Svensson ska samhällsbyggnads- och hållbarhetsfrågorna prioriteras trots att hon redan har ett uppdrag.

– Vi mäter inte uppdrag i tid, har du ett uppdrag så genomför du det oavsett tidsåtgång. De politiska arvodena speglar inte en 40 timmars arbetsvecka utan du ska leverera resultat vilket innebär att jag som heltidspolitiker jobbar mycket mer än så.

En annan fråga som debatterades länge var valet av ledamöter till kommunstyrelsen, framför allt valet av oppositionsråd.

Den platsen gick till Per Carlberg (SD), som var nominerad av valberedningen, Tillsammans med Kristdemokraterna bildar Sverigedemokraterna det största oppositionsblocket.

Per Carlberg (SD), oppositionsråd.

Per Carlberg (SD), oppositionsråd.

Tyresö kommun

”Skulle aldrig välja SD”

Enligt Miljöpartiets ordförande Björn Stenqvist var det Vänsterpartiet som släppte fram Sverigedemokraterna då de valde att samarbeta med S och inte med MP, C och L. Hade de valt det senare­ hade partierna tillsammans bildat det största oppositionsblocket.

Men Inger Gemicioglu (V), gruppledare och nominerad av V som oppositionsråd, förklarade att partiet har känt sig motarbetade av L en längre tid och därför inte kunde välja det samarbetet.

– Vi vill försöka åstadkomma något bra i den här kommunen tillsammans, men vi kan inte göra det själva. Vi skulle aldrig välja Sverige­demokraterna som oppositionsråd då vår politik står väldigt långt ifrån varandra, sa hon under sammanträdet.

Från den 31 maj är den nya kommunorganisationen på plats.