Tommy Attar, vd på TanExpress, berättar att med den nya appen är det omöjligt att fuska med friskvårdsbidraget.
TanExpress
Tan Express med säte i Upplands Väsby är Sveriges största solariekedja och omsatte förra året 41 miljoner kronor. På deras salonger finns förutom de traditionella solarierna även ljusterapibehandlingar.
Det är inte tillåtet att använda friskvårdsbidraget till att sola solarium, däremot till ljusterapi. När DN besökte en av Tan Express solarieanläggningar upptäckte de att det gick att fuska genom att gå in på ett solarierum – fast man betalat för ljusterapi.
Solariekedjans vd, Tommy Attar, förklarar hur det kunde bli så.
– När man betalat i appen så har man kunnat gå in på vilket rum som helst, även vanligt solarium som inte berättigar till friskvårdsbidrag, säger han till Mitt i.
Ny version av appen
Enligt Tommy Attar jobbar företaget nu med en ny version, som tas i bruk inom kort. Då kan man enbart sätta i gång ljusterapin om man betalar med friskvårdsgrundande pengar.
– Jag ska inte sticka under stol med att man har kunnat fuska om man vill. Men det blir omöjligt med den nya appen. Det har ändå varit kundens ansvar att gå in
i rätt rum.
Jag ska inte sticka under stol med att man har kunnat fuska om man vill.
Aktörer inom skönhetsvård har blivit tillfälligt avaktiverade från friskvårdsportaler som Benify och Epassi – så även Tan Express.
– De har avaktiverat oss fram till att kunderna kan använda appen på ett säkert sätt igen. Vi för en dialog med dem, de vet att vi uppdaterar vårt system till en säkrare teknisk lösning.
Solariesolning har tidigare varit godkänt som friskvård,
– På 1980-talet hyrde vissa arbetsgivare solarier och hade stående på jobbet som förmån för de anställda. Då fanns det de på andra arbetsplatser som ville gå utanför jobbet. Men då visste man inte hur farligt det var, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Förra året bestämdes att solariesolande är att jämställa med skönhetsvård.
– Friskvård omfattar inte skönhetsvård, säger Pia Blank Thörnroos.