På akutavdelningen listar personalen hundar och katter på en whiteboard. En katt som fått tre döda kattungar väntar på ultraljud och blodprover. En hund som ätit lussekatt får markeringen gul. Det är den näst högsta prioriteringen de fyrbenta patienterna kan få.
– Hundar får inte äta russin. Det kan ge njurskador, förklarar veterinären Linnea Strååt som för dagen håller till på intensivvårdsavdelningen med kollegan Anja Andersson.
På intensiven har springer spanieln Bessie varit i tre dagar efter kräkningar och diarré med blod. Samma förmiddag Mitt i är på plats svimmade spanieln under en rastning. Nu visar en EKG-apparat hjärtats aktivitet. Prognoserna verkar ändå goda får vi veta innan det är dags för ett blodprov på Bessie.
– Förhoppningsvis får hon åka hem i eftermiddag. Vi vill se att blodproverna blivit bättre, för när hon kom in hade hon hög sänka. Hon har ätit något olämpligt och troligtvis rör det sig bara om magsjuka, säger Linnea Strååt.
Linnea Strååt pysslar om Bessie som är på intensiven där hans hjärta är uppkopplat till en EKG-apparat.
Angie Gray
Djurvårdaren Anja Andersson tar ut Bessie för rastning på bakgården. Den här gången svimmar inte hunden.
Angie Gray
Dygnet runt-akut
Cirka 150 personer jobbar på djursjukhuset som formellt heter Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen. Sjukhuset är ett av två i Stockholm som har dygnet runt-akut. Besökarna kommer främst från Stockholm, men även andra delar av landet.
– Det är uppemot 30 000 besökstillfällen under ett år, berättar Erika Kalmér, djursjukhuschef.
Djursjukhuschefen Erika Kalmér på framsidan av djursjukhuset som framför allt tar emot hundar och katter.
Angie Gray
På den stora operationsavdelningen ligger en hund för uppvaknande efter narkos. Två andra ligger nedsövda på operationsborden. En husky opereras för en tumör i ögat. En mindre hund opereras vid nackkotorna.
– Den riskerar att bli förlamad annars, säger Linnea Strååt som visar runt.
Kirurgen Clemente Treminio Diaz och anestesisjuksköterskan Annelie Wetterlund opererar bort en tumör ur en huskys öga.
Angie Gray
Mycket liknar ett vanligt sjukhus. Men det finns förstås stora skillnader. I entrén delas patientgrupperna som inte brukar gå så bra ihop upp i två olika väntrum. Och här får du inte all tänkbar vård som finns till den vanliga patientavgiften för människor på några hundralappar. Antingen har du en djurförsäkring som täcker vård upp till varierande summa eller så får du betala själv.
Åt leksak
I ett undersökningsrum inte långt från receptionen sitter Årstabon Jonathan Lieberman med 11 månader gamle katten Svante. Ragdollen har sannolikt satt i sig en liten mjuk leksak från en adventskalender. Efter telefonkontakt med andra veterinärer blev Jonathan rådd att ta sig till Bagarmossen eftersom det kunde bli fråga om att gå ned i magsäcken på katten.
– Det blir nog dyrt, med tanke på att vi sökt akut. Men häftigt att det går att få tid så snabbt, säger Jonathan Lieberman.
Linnea Strååt tar hand om katten Svante som husse Jonathan Liberman sökt akut för.
Angie Gray
Linnea Strååt som tar hand om Svante lyssnar på honom med stetoskop och klämmer på magen för att se om katten har ont. Varken Linnea Strååt eller husse ser något större fel på den leksaksmumsande Svante.
– Jag tycker vi prövar med att få honom att kräkas. Att söva och gå ned med kamera tycker jag är för mycket med tanke på risk och nytta. Men det gäller så klart att vara observant på hur han mår.
Jonathan Lieberman tycker att det är en rimlig bedömning.
– Jag var aldrig särskilt orolig utan följde rådet jag fick, säger han.