Osanna Scanlan har mycket att tacka fuldansen för. Den gav hennes nystartade företag en skjuts.

– Det är fuldans deluxe. Det är för att driva med normen att allt ska se perfekt ut. Jag har inte mycket skam i kroppen. Bara lighten up och ha kul, säger Osanna Scanlan, grundare av Femifix.

Musiken har alltid funnits med när hon jobbar.

– Det började med att jag la upp ett inlägg när jag dansade på jobbet. Det fick lite fart och jag tänkte att det kan bli min lilla grej, men det var inte planerat att sticka ut så mycket som jag har gjort. 

Startade under pandemin

Osanna vågade starta företaget mitt under pandemin. Efter många år som skoladministratör tog hon klivet in i byggbranschen via en lärlingsutbildning några år innan pandemin bröt ut. Varsel ledde henne tillbaka till skolans värld vilket hon varvade med snickeriuppdrag på helger och kvällar.

"Det är fuldans deluxe", säger Osanna Scanlan om dansen som har blivit hennes signum.

"Det är fuldans deluxe", säger Osanna Scanlan om dansen som har blivit hennes signum.

Sandra Samppala

Med noll pengar på sparkontot tvekade hon att starta eget.

– Jag tänkte till slut nu kör jag, det får bära eller brista. Och jag flög. Som ensamstående ville jag åt friheten att vara min egen chef.

Men det har inte alltid varit lätt.

– Det har varit jättejobbigt bitvis rent ekonomiskt och ibland har jag fått jaga jobb. Pandemin och inflation har gjort att många håller i sina pengarna. Men peppar peppar, nu rullar det på.

När hon startade under pandemin ville många ha platsbyggda snickerilösningar och det blev också hennes nisch.

– Nu kan jag göra nästan vad som helst platsbyggt. Ju klurigare desto roligare. Jag älskar att maxa utrymmet.

Nyligen prisades hon som ”Årets nyföretagare” i Tyresö för sin humor, nytänkande, envishet och kunskap.

– Det är jättekul! Någon slags sanning på hur bra det har gått, svart på vitt och inramat.

"Måste ha mycket skinn på näsan"

Hon har ett mål med allt. Hon har startat en ideell förening för att på sikt gå ihop med hantverkare och ge pensionärer gratis hantverkshjälp. Tanken föddes när hon var permitterad under pandemin och extrajobbade inom hemtjänsten.

– Jag fick en inblick i mångas hem och såg att vissa hade köksluckor som hängde snett eller småsaker som behövde lagas och jag tänkte att det måste vi kunna ge tillbaka till generationen som kom innan oss. Många äldre kanske inte vet vem de kan ringa eller lita på. Tanken är att detta ska bli en trygg bas.

Ett mål har också varit att visa sina tonårsdöttrar att också en kvinna kan ta sig fram som företagare i en mansdominerad bransch.

– Man måste ha mycket skinn på näsan i det här yrket och veta vad man vill.

Via sociala medier fann hon Christina Nordhager som ibland hjälper henne med projekt. Christina vill byta bana, går snickarkurs och har nyss startat eget företag.

– Jag var livrädd att starta företag men du peppade mig. Hittills älskar jag det, säger Christina.