Djursholmsbon Carin Bergström, historiker och författare, har skrivit boken "Viktor Rydberg : Nationalskalden som formade det liberala Djursholm" om hans sista fem levnadsår i bygden.
För ett antal år sedan flyttade hon från Stocksund till Djursholm.
Då började hon grotta ner sig i hans liv.
– Jag skriver alltid om något, och jag ville lära mig mer om Djursholm än det vanliga. Då tänkte jag att jag skriver en bok om Viktor Rydberg, säger hon.
Bjöds in till villastaden
I slutet på 1800-talet formades Djursholms villastad. Intellektuella personer lockades ut för att bli en del staden som skulle bli hem åt Sveriges finans- och kulturelit.
Ett dragplåster blev Viktor Rydberg, en av Sveriges mest omskrivna författare vid tiden. Han växte upp under svåra förhållanden och blev en känd idealist under sin tid som journalist och författare i Göteborg.
Ett dragplåster för Djursholm
Villastadens grundare Henrik Palme lockade ut Viktor, och hans fru Susen Hasselblad, genom att bygga ett hus till paret; Villa Ekeliden.
– De ville ha ett affischnamn, och det fick de. De bodde innan på Östermalm, där det var lortigt, och då såg de sin chans att hitta en ny plats. De trodde på ett liv där barn kunde växa upp i en modern miljö och det var tanken med Djursholm.
"Gläns över sjö och strand"
Under bokprojektet, som tog ungefär ett år, har lokala källor från hembygdsföreningen och Viktor Rydbergs-sällskapet i Jönköping var viktiga. Hon tar ett exempel på en händelse som skildras.
Året var 1895 och Viktor Rydberg hade dött i sviterna av diabetes.
– Han låg i öppen kista på Villa Ekeliden, Sveavägen 18 innan kistan föras skulle till Göteborg. När han bars ner i backen stod barnen från samskolan och sjöng Viktor Rydbergs Gläns över sjö och strand som Alice Tegnér tonsatte.
– Det är faktiskt inte en julpsalm, som många tror, utan en dikt från romanen Vapensmeden som han skrev när han bodde här.
"En radikal journalist"
Hennes bild av nationalskalden har förändrats under bokprojektet.
Från en mossig författare till en person som omhuldade jämställdhetstanken och ifrågasatte kyrkans gamla dogmer. Grundandet av samskolan som var unik i Sverige där både flickor och pojkar gick tillsammans.
Hon berättar om hur betydelsefull hans fru Susen Hasselback var för hans skrivande.
– Han hade inte skrivit hälften så mycket utan henne.
– Han blev en del av ett frisinnat och gäng, bland både kvinnor och män, i Djursholm, som var annorlunda på den tiden. Det tyckte jag var spännande.