Tvisten mellan kvinnan och kungahuset har pågått i snart två år, rapporterar tidningen Hem & Hyra. Det handlar om en attraktiv villa på Djurgården med sex rum och kök för en kallhyra på 11 000 kronor i månaden.
Enligt tidningen flyttade kvinnans föräldrar in i villan 1973 då hennes pappa fick den som tjänstebostad. De senaste nio åren har kvinnan åter varit folkbokförd på adressen.
– Jag flyttade in med min familj 2015 för att hjälpa min mamma att ta hand om min pappa som var sjuk. Jag är ju uppvuxen i villan och har bott där i åtta år, vi har haft delad ekonomi och levt ihop så jag tycker det är solklart att jag ska kunna ta över kontraktet, sa kvinnan till Hem & Hyra i januari.
Gammal deal vägde tyngst
Kungahuset ansåg dock inte att kvinnan hade rätt att bo kvar i villan efter föräldrarnas död. Detta med motiveringen att villan ska användas som tjänstebostad åt anställda vid hovet.
I dag föll hyresnämndens dom som innebär att hovet får rätt.
I och med det anser domstolen att den kungliga dispositionsrätten – som är en drygt 200 år gammal överenskommelse mellan staten och den dåvarande kungen – väger tyngre än hyreslagen.
En felaktig bedömning, menar hyresgästens juridiska ombud Erik Åberg på Casper advokater
– Man ska bara ta hänsyn till om hyresvärden kan nöja sig med hyresgästen, till exempel att hyresgästen har möjlighet att betala hyran när man prövar en överlåtelse av hyresrätt – inte dispositionsrätten, säger han till Hem & Hyra.
"Ska vara tjänstebostad"
Hovet är dock lättade över domstolens beslut.
– De här bostäderna är primärt till för hovets anställda och kungafamiljen. Det är väldigt viktigt att hyresnämnden slår fast att den kungliga dispositionsrätten gäller för de här bostäderna, säger Staffan Larsson, ståthållare vid hovet, till Hem & Hyra.