Under gymnasieåren kom musiken i allt högre grad in i Valle Erlings liv och framför allt mötet med Bob Dylan.

– Jag lyssnade väl inte på musik mer än genomsnittet. Men jag hade en lärare som hade en lektion i rocklyrik på svensklektionen. Han spelade Mikael Wiehes "Sakta lägger båten ut från land", en bra text, som vi fick läsa. Sedan spelade han originalet, Bob Dylans " It's all over now, baby blue ". Jag blev knockad. Jag hade aldrig hört någon som menade varje ord som han sjöng.

Valle Erling gick direkt till närliggande skivbutiken Grammoforum på Vasagatan, köpte "Slow train coming" och var sedan fast i Bob Dylans sällskap i en livslång relation: genom studier i psykologi, filosofi, religion innan han pluggade till läkare och förbi familjekonstellationer, skilsmässor och förlust av vänner.

– Hans musik och texter har följt mig i mitt liv, som ett soundtrack.

Med i BBC

2001, när Bob Dylan fyllde 60 år 24 maj, firade Valle Erling med sitt band Valdemar den amerikanske singer/songwriterikonen med en konsert på Pusterviksteatern. Gäster var Totta Näslund, Freddie Wadling, Nicolai Dunger, Ulf Dageby och en ung, nervös, men fantastisk Mattias Hellberg.

– 2007 gjorde vi en Dylankonsert i Hagakyrkan med just Mattias Hellberg och tre medlemmar ur London Community Choir, som kommit direkt från en konsert med Nick Cave. Den spelningen var nog ett av mitt livs stora ögonblick.

SVT var på plats och spelade in. En konsert som nu brittiska BBC hittat i sin jakt på material till ett program inför Bob Dylans 80-årsdag 24 maj.

– De har intervjuat mig och jag fick göra Dylans "Precious angel" på gitarr. En personlig hyllning till David Ekh, säger han om Valdemars forne gitarrist som gick bort i sviterna av cancer 2014.

Firar Bob Dylan

Valdemar firar förstås Bob Dylan igen när han nu fyller 80 årj. Nu på lördag 22 maj hålls en så kallad Bobfest på Musikens hus med Valdemar på scen med låtlistan fylld av Dylanklassiker. Konserten kommer livestreamas och är först ut i en satsning från det nyrenoverade Musikens hus, som är redo för återöppnande då restriktionerna släpper.

Valle Erling varvar sitt musicerande med Valdemar – aktuella med nya albumet "Paradisgatan" i höst – med sin läkargärning. Ett yrke han haft i snart 25 år.

Bodde i Etiopien

Under de tidiga tonåren bodde Valle Erling i Etiopien. Med en pappa som Svenska kyrkans missionär fick unge Valle uppleva saker som fortfarande lever starkt i minnet.

– Pappa prioriterade arbetet. Det positiva var att han visade att världen inte var farlig och att världen var större än Sverige, säger han.

– Etiopien är ett rikt kulturland, men var då drabbat av inbördeskrig och terrorvälde. När jag åkte till skolan kantades gatorna av brända lik. Det var gripande att se hur folk drabbades, men för egen del var jag bara ett vittne, om än påverkad, förstås.

Fick en uppenbarelse

Det var under den tiden som Valle Erling fick uppenbarelsen att bli läkare.

– Min pappa tyckte att jag skulle prya i nian. Det skulle jag göra 50 mil norr om Addis Abeba. Där fanns en dansk läkare på ett litet sjukhus, där jag mer eller mindre kom att bli hans assistent. En kväll kom en 12-årig kille in efter en fallolycka. Hans liv gick inte att rädda. När vi gick ut i mörkret och läkaren meddelade pojkens familj, hur förkrossade de blev... det drabbade mig och jag minns att jag tänkte att "Är det något jag ska bli så är det det här", säger han.

Kort efter kom han, åter efter ett beslut av hans far, som "ensamkommande" till Sverige för att gå på gymnasiet.

– Först bodde jag inackorderad ett halvår i Lund innan jag kom till Schillerska för att gå på natur. Redan då var skolan bred med mycket inslag av konst. Men att komma hit ensam, utan familj... ja, det har präglat mig och jag har fått prata mycket om det.