Göteborg
På bara två veckor förvandlades Liseberg från ett mystisk skräck-paradis till ett vinterland som hämtat ur vilken Disneyfilm som helst.
30 000 halloweenpumpor har nu gått till biobränsle medan fem miljoner juleljus och 2 000 granar har kommit på plats.
Sju ton konstsnö lurar besökarna att vinterkylan tränger sig på, även under dagar när termometern i själva verket letar sig över tio plusgrader.
I Tomtebyn hittar man tomtefars nissar som kommit på besök från Nordpolen för att showa och busa med parkens yngsta besökare.
En av dem är skådespelaren Jacob Hermansson, som studerat till musikalartist på Balettakademien i Göteborg och medverkat i flera produktioner på Göteborgsoperan.
I år gör han sin andra säsong som tomtenisse.
– Det är jättekul. Det är fint att det är så verkligt för barnen, för dem är vi ju verkligen riktiga tomtenissar. Det gör det lätt att gå in i karaktären. Många barn har en nissedörr hemma och pratar om att vi varit hemma hos dem och busat.
Julperson. Skådespelaren Jacob Hermansson älskar julen och går lätt in i karaktären som nisse i Tomtebyn.
Dino Soldin
Motsatta roller
I Nissestugan spelas två olika föreställningar på ungefär en kvart och resterande tid interagerar nissarna med barnen.
Trots mycket repetitioner kan man som tomtenisse aldrig vara helt förberedd.
– Barn är ju så direkta och man vet aldrig hur de reagerar eller vad de ska säga. Det är väldigt mycket improvisation.
Jacob Hermansson må se snäll ut, men tidigare har han varit allt annat, då han istället gått in i rollen som gast under halloweensäsongen.
– De är ju varandras motsatser, men samtidigt är det underhållning, bara på olika sätt. Om rollen som gast går ut på att skrämmas och vara obehaglig så är Nisse glädjen personifierad.
Vinterkarusell. Valkyria är en av de vinteröppna attraktionerna under Jul på Liseberg.
Dino Soldin
Premiär för Tyrolermarknaden
Det är nu tredje året som besökarna kan uppleva den glada och sagolika Tomtebyn, som även utgör en av Lisebergs fyra julmarknader, något som nöjesparken lagt extra krut på inför årets julsäsong.
Förutom den snöbeklädda vintermarknaden framför Stora scenen och den gammaldags marknaden i kvarteret Storgatan är det i år premiär för Tyrolermarknaden inspirerad av Tyrolen i Europa och dess rika kultur med allt vad det innebär, inte minst under julsäsongen.
I Tyrolermarknaden finns allt från bretze till surkål och kryddiga korvar. Här serveras Glühwein och rostade mandlar som kan avnjutas vid öppna eldar.
– Tyrolermarknaden, som vi satsat väldigt stort på, kommer att vara ett stående tema. Den är inspirerad av typiskt tyska julmarknader med mycket liv och rörelse. Juvelen i det hela är givetvis Tyrolen, där det vi har after ski på fredagar och lördagar, säger Lotta Carlsbogård, chef för säsonger och event på Liseberg.
Förberett. Lotta Carlsbogård, chef för säsonger och event på Liseberg, berättar att alla 2000 julgranar som nu pryder nöjesparken, stått på utsidan och väntat i sina granfötter under halloweensäsongen.
Dino Soldin
Julius nya hus
Långt bort från surkål och rostade mandlar håller barnens fluffiga gröna kompisar till och i Kaninlandet är det julafton varje dag.
Inför julsäsongen brukar dessutom kaninernas vita kusin från Nordpolen landa sin luftballong mitt i det färgglada jullandet.
– I år har Julius fått ett eget hus där barnen kan titta in och se vad han gör.
I Nissestugan återstår många föreställningar och mycket bus med barnen för Jacob Hermansson. Det är tur att han en riktig julälskare.
– Jag älskar julen och det är svårt att tröttna när det är så här fint på ens arbetsplats.
Nyinflyttad. Lisebergskaninernas kusin Julius har landat med sin luftballong från Nordpolen – och i år fått ett egen hus.
Dino Soldin