Oenigheten är fortsatt stor mellan Sollentunahem och Hyresgästföreningen, så pass att man nu har vänt sig till Hyresmarknadskommittén för medlingshjälp.
– Det är Sollentunahem som har frånträtt förhandlingarna, vi ville förhandla vidare, säger Jeanette Andersson, Hyresgästföreningens ordförande i Sollentuna.
Efter det har Sollentunahem sänkt sitt krav, först till 9,6 procent och sedan ytterligare lite vid det senaset förhandlingstillfället den 14 december.
Men Hyresgästföreningen betraktar även det nya kravet som oacceptabelt, bland annat då de allmännyttor i länet som redan har kommit överens har hamnat på hyreshöjningar lägre än 5 procent.
"I år har vi inte nått fram"
I det läget valde Sollentunahem att hänskjuta förhandlingen till Hyresmarknadskommittén, HMK.
– Tidigare har vi kunnat komma överens men i år har vi inte nått fram, säger Sollentunahems vd Anna Mellström.
Det är man långt ifrån ensamma om, så medlinsgbudet från HMK väntas dröja några veckor in på det nya året.
Om båda parter accepterar medlingsbudet är det bara att ta i hand. Vid fortsatt oenighet kan HMK antingen skjuta tillbaka ärendet för fortsatta förhandlingar mellan parterna, eller så tar kommitténs oberoende ordförande helt enkelt beslut om Sollentunahems nya hyra.
En begäran över snittet
Sollentunahemss utgångskrav på 12,6 procent i hyreshöjning är bland de högsta bland länets bostadsbolag.
Snittkravet för alla värdar i Sverige, både allmännyttiga och privata, var cirka 10 procent.
Snitthöjningen för 2024 bland de förhandlingar som hittills har kommit i mål är 5,01 procent.
I Stockholms län har avtal uppnåtts mellan Hyresgästföreningen och allmännyttan i Upplands Väsby, Solna, Upplands-Bro, Botkyrka, Tyresö och Nynäshamn. I alla dessa kommuner ligger hyreshöjningen på under 5 procent.
Källa: Mitt i/Hyresgästföreningen
Rekordstora krav i år
Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen har enats om fem faktorer som ska vara med i underlaget för hyresförhandlingarna: Räntor, inflation, avgifter, BNP och kostnader för förvaltning och underhåll.
För alla fem faktorer ska ett medelvärde de senaste åren beräknas och samtliga siffror pekar mot att hyran bör höjas mer än vanligt 2024 – vilket syns i årets förhandlingar då hyresvärdarnas krav är rekordstora.
Samtidigt har Hyresgästföreningen nyligen släppt en rapport som visar att över en fjärdedel av hyran blir till ren vinst för hyresvärdarna.
Detta visar, enligt Hyresgästföreningen, att många bolag har utrymme att hålla nere hyrorna något eftersom de har haft bra vinster tidigare år.