Göteborg

För två år sedan fattades ett politiskt beslut att erbjuda gratis mensskydd i alla kommunala grundskolor i Göteborg. En satsning som har varit uppskattad av såväl elever som personal.

I budgeten för 2025 tar det rödgröna styret, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ett större kliv för en jämställd hygien.

Det handlar om en miljon kronor för att bunkra upp med gratis mensskydd i stadens idrottsanläggningar.

– Ingen kvinna eller tjej ska behöva stanna hemma från träning eller match för att man saknar mensskydd. Fri tillgång till mensskydd borde vara lika självklart som toalettpapper, säger kommunalråd Daniel Bernmar (V).

Kommunalråd Daniel Bernmar (V).

Kommunalråd Daniel Bernmar (V).

Alice Vernerson

Han menar att det är en jämställdhetsfråga och att det är politikens ansvar att se till att den offentliga miljön garanterar kvinnors och tjejers grundläggande behov.

– Gratis mensskydd är ett typexempel på hur man kan stärka kvinnors och tjejers rätt att alltid kunna vara verksamma på lika grunder som män och killar.

Varför just nu efter alla år utan gratis skydd?

– Det är sorgligt att vi inte har kommit längre. Men nu är vi där. Det är politik i framfart att garantera kvinnors och tjejers grundläggande behov i den offentliga miljön. Mensskydd är en del i det.

Fria mensskydd i skolor erbjuder flera kommuner i landet. Men att en storstad bjuder på det i alla kommunala idrottsanläggningar tror de rödgröna är ovanligt.

– Jag tror att det är en ganska unik satsning, säger Daniel Bernmar.