Naturhistoriska riksmuseet har hållit stängt i nio månader efter att museets innertak riskerade att rasa ned, vilket har inneburit ett stort inkomstbortfall. Museet uppskattar att de har tappat 20 miljoner kronor på att hålla stängt, rapporterar Sveriges Radio.
Men nu har glädjande besked kommit – besökarna får återvända den 4 juni.
Hoppas på höga besökssiffror
Jonas Sverin, pressansvarig på Naturhistoriska riksmuseet, har tidigare sagt till Mitt i att han hoppas på högre besökssiffror vid återöppnandet än vid inledningen av förra året.
– Vi hoppas att det kommer finnas ett sug att besöka oss nu eftersom vi har varit stängda länge. Vi kommer att presentera en ny vattenutställning och ny teknik på Cosmonova, säger han.
Sveriges museer lever igen – men inte här
Svenska museer har klättrat uppåt med en ökning på över sex procent i besök under det senaste året. I kontrast kämpar de statliga museerna i Stockholm med besökstapp.
Efter några utmanande år har antalet besök på svenska museer återigen nått toppnivå. Totalt sett ökade museibesöken i landet med över sex procent under förra året jämfört med 2022.
Flest besökare hade Skansen, följt av Vasamuseet och Nordiska Museet.
Trots det ser det inte lika ljust ut i Stockholm som i resten av landet. Efter att regeringen slopade den fria entrén har statliga museer tappat i snitt 16 procent av besökarna.
– I Stockholm finns många av de stora, statliga museerna och inträdet har påverkat mycket. Konsekvenserna blir att de får in mindre pengar vilket är ett orosmoment, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.
Kraftiga besparingar
Nationalmuseum har under 2023 behövt hålla stängt en extra dag i veckan för att spara pengar. Mot slutet av februari återgår museets öppettider till det normala.
– Vi gjorde så kraftiga besparingar under förra året att vi inte bär med oss en lika stor skuld som vi hade trott. Det känns jättebra, säger Per Hedström, utställningschef.
Den ekonomiska utmaningen beror på flera faktorer, enligt Hedström. Bland annat påverkades museet av att kompensationen för fri entré slopades, samtidigt som inflationen och de höga elpriserna tryckte på.
– I år ser det ut som att vi kommer ha en balanserad budget men det är svårt att säga hur det ser ut på längre sikt.
Tvingats hålla stängt
Naturhistoriska har varit tvungna att hålla stängt under hösten på grund av rasrisk, vilket har medfört betydande inkomstbortfall. Däremot har regeringen åtagit sig att täcka upp för denna förlust, säger Jonas Sverin, pressansvarig på Naturhistoriska riksmuseet.
– Vi har ännu inte fått pengarna och har egentligen ingen klarhet kring när eller hur mycket vi kommer att få. Vi hoppas dock på en ersättning i vårbudgeten.
Tanken är att återöppna till sommaren. Då hoppas Sverin på högre besökssiffror än vid inledningen av förra året.
– Vi hoppas att det kommer finnas ett sug att besöka oss nu eftersom vi har varit stängda länge. Vi kommer att presentera en ny vattenutställning och ny teknik på Cosmonova.
Högt förtroende
Samtidigt som införandet av entréavgifter på statliga museer har lett till färre besökare tror Gunnar Ardelius att siffrorna snart kan vända.
– Museerna har ett jättehögt förtroende i samhället jämfört med andra samhällsinstanser. Det är den kulturform som skattebetalarna lägger mest medel på, så mycket talar för att publiken kommer tillbaka snart, säger han.
Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.
Ola Kjelbye
Svårt att säga hur det ser ut på längre sikt.
Stockholms populäraste museum 2023
1. Stiftelsen Skansen, 1 411 709 besök
2. Vasamuseet, 1 243 534 besök
3. Stiftelsen Nordiska museet, 870 856 besök
4. Nationalmuseum, 389 918 besök
5. Moderna Museet och ArkDes, 385 842 besök
6. Prins Eugens Waldemarsudde, 361 755 besök
7. Naturhistoriska riksmuseet, 336 783 besök
8. Hallwylska museet, 270 936 besök
9. Scenkonstmuseet, 265 421 besök
10. Nobel Prize Museum, 264 578 besök
Källa: Riksförbundet Sveriges Museer
Nationalmuseum har behövt hålla stängt en extra dag i veckan för att spara pengar.
Mostphotos