Bakom det stora gråvita huset ligger Silja Line och guppar i väntan på nya resenärer, och utanför Ica Kvantum Värtan breder en stor parkering ut sig.

I många år har det planerats för bostäder och kontor i området, vilket lockade Mathias Mertsch att slå upp portarna till Ica Kvantum Värtan för 15 år sedan. Då räknade han med att han snart skulle vara en del av en levande stadsdel. Så har det inte riktigt blivit.

Dock togs till slut det första symboliska spadtaget för det som ska bli 5000 bostäder och 20 000 arbetsplatser förra året. Men ännu syns inga bostäder till.

– Det är klart att vi inte är nöjda, vi trodde att lägenheterna skulle vara klara för tio år sedan, säger Mathias Mertsch.

Att bygget skulle dröja var något han misstänkte redan när butiken slog upp portarna, men han tänkte att det kunde vara värt att vänta på.

Mathias Mertsch har varit handlare på Ica sedan butiken slog upp dörrarna 2009.

Mathias Mertsch har varit handlare på Ica sedan butiken slog upp dörrarna 2009.

Privat.

– Vi får fokusera på den business vi har idag. Vi har ändå kunder från framför allt Gärdet, Östermalm, Norra Djurgårdsstaden och Lidingö. Men sedan kan jag tycka att även om själva bygget blivit försenat så skulle staden kunna ta hand om Värtahamnen bättre fram till dess att bygget drar igång. Just nu är det både bristfällig belysning och städning.

Från stadens sida menar man att bygget är en komplicerad process.

– Omvandling från hamnmiljö till en blandad stad med bostäder, arbetsplatser, parker och torg är komplex. Exempelvis behöver lågfrekvent buller från fartygen på pirerna hanteras för att bostäder ska kunna byggas. Placeringen av de höga kontorshusen ska skydda bostäderna från hamnens buller och de måste därför byggas först. Bostäderna kommer därför att dröja ett par år, säger Martin Ottosson, kommunikatör vid exploateringskontoret.

Att Värtahamnen inte skulle vara ett prioriterat område håller han inte med om.

– Men det kan upplevas som mer skräpigt när det byggs i ett område. Belysningen ses nu över på några platser i området.

Vad gäller den långa väntan på att det ska bli ett levande område, verkar dock Mathias Mertsch trots allt ta det hela med ro.

– Jag har blivit luttrad, det är som det är. Vi försöker påverka det vi kan, men jag förstår att det är många utmaningar. Vi har trott på planerna och området sedan start och gör det fortfarande. Dessutom fyller vi en viktig roll som stormarknad på denna sidan av city.