Tillbyggnaderna på restaurang Glashuset på Strandvägen måste rivas. Det har nu Miljö- och marköverdomstolen slagit fast. Byggnaderna ska vara borta inom tre månader.

– De saknar bygglov, och ett bygglov i efterhand kan inte beviljas eftersom det saknas byggrätt i detaljplanen, säger Maria Mohammadi, tf. enhetschef för tillsyn på bygglovsavdelningen.

Huvudbyggnaden, som är ritad av Peter Celsing 1955, användes till en början som bensinmack. I den nuvarande detaljplanen är fastigheten både q- och k-märkt, vilket innebär att den är kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas eller förändras på ett ovarsamt sätt.

– Det känns självklart väldigt tråkigt med tanke på vilket jobb vi har lagt ner på att skapa Glashuset. Det har lyft standarden för hela Strandvägen och har varit en härlig resa, säger krögaren Christos Neo.

– Nu får vi förhålla oss till beslutet och följa lagarna. Vi kommer fortsatt ha öppet året runt, det är upp till oss att hitta lösningar och arbetssätt att förhålla oss till.