Ida, 4, sträcker upp två tummar i luften och firar av ett stort leende.
– Inte en, utan två! Det betyder att det är väldigt bra, tolkar mamma Lisa dotterns betygsättning.
De har kommit till den nya temalekplatsen i Stäket för att leka med förskolekompisarna Adrian och Joline.
"Fläcken" står det på stationshuset, vilket inte är helt historiskt korrekt, för den som minns.
Henrik Lindstedt
Efter att ha testkört fiskebåten från 1600-talet springer de uppför backen till ångloket vid Fläckens station.
Joline ställer sig i biljettkiosken och ropar:
– Kom och köp biljetter!
4,5 miljoner kronor
Under ett par års tid har platsen intill Stäkets motorbåtssällskaps bryggor sanerats för att sedan förvandlas till den lekplats som nu står klar, till en kostnad av 4,5 miljoner. Uppdraget från politikerna var att väva in platsens historiska och marina betydelse.
Stäketsundet från luften på 30- eller 40-talet. Vid vattnet låg utöver båtbryggor även Stäkets krog och värdshus.
Okänd/Järfälla kommuns bildarkiv
Grunden till det gamla vattentornet, i mitten av bilden, hittades vid utgrävningar och har till viss del använts i byggnationen av lekplatsen.
A Ohrlander/Järfälla kommuns bildarkiv
Fiskestugan och smedjan är en blinkning till Stäketfläcken, det lilla samhälle som växte fram här i början av 1600-talet. Det smala sundet mellan Stäksön och dagens Järfälla var då en viktig transportled till och från Uppsala.
Skräddare och skinnare
När det var som livligast fanns 27 bebyggda tomter på platsen, med yrken som skräddare, skinnare och timmermän representerade. Men lika snabbt som samhället växte fram verkar det ha dött ut.
I en historisk överblick citerar Ingrid Kennerstedt Bornhall ett klagobrev från Stäketborna daterat 1659:
”Vi fattiga undersåtar som är boende i Stäket kan inte föda oss längre. Det beror på denne vår nödstelte och trånge lägenhet på en skarp stenbacke."
I slutet av 1600-talet var det bara några få boende kvar i området, som inte återupplivades på allvar förrän i slutet av 1800-talet när järnvägen drogs fram.
Stäkets stationshus som nybyggt år 1900. Det byggdes vid platsen för det forna Stäketfläcken och dagens nybyggda lekplats. När pendeltågstrafiken startade 1968 lades stationen ner för att sedan rivas efter några år.
G Heurlin/Järfälla kommuns bildarkiv
– Det här är underbart, äntligen en påkostad lekplats! Det är kul med temat med det gamla Stäket och detaljrikedomen, säger Lisa.
Mammorna pressar ut det sista av sommarsolen medan barnen kanar nerför grusbacken intill en stor rutschkana och springer in till skomakarens bod, som är komplett med katalog över olika skomodeller.
Biljettförsäljningen gick varm när Joline tog plats i luckan. Här med kompisarna Ida och Adrian.
Henrik Lindstedt
– Den här platsen var bara en död yta förut. Nu saknas det väl egentligen bara en grillplats! säger Jolines mamma Therese, som också har ettåringen Leon med sig.
Foodtrucks och utsiktsplats
En grill finns inte med i planerna, men platsen ska fortsätta utvecklas, skriver parkingenjören Dan Hellström:
"Platsen kommer att kompletteras med historiska skyltar i vår. Ytterligare åtgärder i området som planeras är bryggplats med sittmöjligheter, parkering med toalett och food-truck-plats, vidare kommer ’gamla brofästet’ återställas med utsiktsplats och sittplatser."
Lekplatsen lockade fram kompisarnas nyfikenhet, med gott om utrymmen att utforska.
Henrik Lindstedt