Bergaskogen ligger mellan Runby och Eds Allé och används flitigt av Väsbyborna. Här finns stigar som trampats av många fötter genom de säkert tusen år som skogen funnits här.
En av de allra flitigaste användarna måste ändå sägas vara Runbybon Bo Mossberg, konstnär och illustratör – känd i hela Sverige för sina växtillustrationer, inte minst till "Den nya nordiska floran".
"Öponpyrola. En blomma som trivs i Bergaskogen. Släktingen klockpyrolan är dock mer sällsynt här."
Charlotte Arwedsson
Han flyttade till bostadsområdet Ägget på 1960-talet, bara ett hundskall från Bergaskogen.
– Här har jag gått många, många gånger, och även suttit och målat av växter, säger han när vi tar en promenad längs stigen upp från bostadsområdet.
Vintern börjar motvilligt släppa sitt grepp och naturen går i grågrönt.
– Titta, där har vi tibast. Synd att den inte blommar än, säger Bo Mossberg och pekar med sin vandringskäpp på en liten buske.
Här känns det som om tiden stått stilla. Hundraåriga tallar vajar i vinden, mossan klättrar uppför en hög bergklack (Bos favoritplats) och på en kulle vi passerar väntar backsippan på att slå ut.
Bergklacken i Bergaskogen - en av Bos favoritplatser. "Det är en urskogskänsla här."
Mikael Andersson
– Men antalet arter har minskat genom åren. Jag tror det beror på de kalla och torra vårarna som följd av klimatförändringarna, säger Bo Mossberg.
Kuperad terräng
Typiskt för Bergaskogen är annars den kuperade terrängen, de många berghällarna och kalkstråken, som gynnar många arter. Här finns även en hel del rödlistade arter.
– Det är en liten skog som innehåller mycket; vackra bergknallar, svampar och kärlväxter.
Att Bergaskogen har haft stor betydelse för en av Sveriges ledande växtillustratörer råder det knappast någon tvekan om.
– Den har varit en väldig inspiration. Jag kan sitta eller ligga framför en art under en kvart för att memorera alla detaljer.
Han brukar börja med det svåraste stället på växten.
Ryl är en av Bo Mossbergs favoritblommor. "Den har små röda klockor och är ganska sällsynt och svårfunnen. Men i Bergaskogen kan man hitta den."
Mikael Andersson
– Det gäller att känna rytmen i blomman. Men jag har nog tränat upp mig på något sätt, säger han och skrattar.
Men Bergaskogen är viktig för många fler än konstnärer. Förutom rekreationsvärdet finns många barn från skolor och förskolor samt föreningsaktiva från till exempel scouterna och Friluftsfrämjandet. Därutöver finns även skidklubb, orienterare med flera.
"Skogen behöver skyddas"
Och skogen behöver skyddas, tycker Miljöpartiet, som länge drivit frågan.
– Vi vill ge området ett långsiktigt skydd för stora värden, och naturreservat är den starkaste formen. Det är även viktigt att inte nagga skogen i kanten, säger Maria Tuvesson (MP) som även pekar på den biologiska mångfalden och skogens egenvärde.
Moderaterna har tidigare sagt nej till naturreservat med hänvisning till att marken "skyddas lika bra i kommunens planarbete" och att den i ett naturreservat "låses för all framtid". I och med maktskiftet i höstas, där S (med stöd av V), L och VB fick majoritet, öppnades dock nya dörrar.
Och nu har Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet lagt fram en gemensam motion om att göra skogen till ett naturreservat.
– När Ägget byggdes var det rena landsbygden här. När Väsby förtätas blir det än mer angeläget att värna om en så unik och fin tätortsnära skog som Bergaskogen, säger Johannes Wikman Franke (C).
Hoppas på beslut
Nu ska byråkratins kvarnar mala.
– Processen, som utmynnade i att tjänstemännen ansåg att Bergaskogen borde bli naturreservat, var klar redan 2019. Då fick vi avslag, men hoppas men hoppas på att få till ett beslut om skydd den här gången, säger Maria Tuvesson och tillägger:
– Även enskilda ledamöter i kommunfullmäktige kan stå upp för skogen så det behöver inte vara partier som helhet.
Bo Mossberg och Maria Tuvesson (MP) i Bergaskogen, "en vildmark i miniatyr".
Mikael Andersson
Väsby växer, som bekant, och det behövs fler bostäder. Om kommunen vill bygga ännu mer – ökar ett naturreservat i västra Väsby trycket på andra delar av kommunen?
– Det finns många hårdgjorda ytor i Väsby att bygga på. Vi behöver inte ge oss på skogarna, säger Maria och Johannes.
Bo Mossberg, Maria Tuvesson (MP) och Johannes Wikman Franke (C) beundrar och förundras över floran i Bergaskogen.
Mikael Andersson