Många väntade spänt på att löneökningarna inom industrin skulle bli klara eftersom avtalet är vägledande för resten av arbetsmarknaden.

Under natten mot tisdag har fack och arbetsgivare enats om tvåårigt avtal. Det består av löneökningar på 3,4 procent första året och 3 procent året därpå.

IF Metall menar att avtalen ger goda förutsättningar för reallöneökningar och samtidigt gynnar Sveriges konkurrenskraft, skriver facket i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarna: ”Djupt bekymrade”

Från arbetsgivarsidan är det inte lika positiva tongångar.

”Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid”, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

Arbetstidsförkortning och låglönesatsning

En annan viktig fråga i förhandlingen har varit arbetstidsförkortning, som parterna nu enats om ska räknas av inom det totala kostnadsmärket, skriver arbetsgivarna.

För LO-förbunden innehåller avtalen dessutom en låglönesatsning varje år på de arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 29 100 kronor per månad får en högre lönepott, enligt IF Metall.