Bara tre av tio privata förskolor i Värmdö som fick tillsyn förra året klarade sig undan förelägganden. Det är förskolorna Snickarbarnen i Mölnvik och Charlottendal, och Pysslingen Arkipelagen.

Övriga fick nedslag på olika saker, bland annat klagomålshantering, brister i styrning och ledning, urval och avgifter och tillämpning av läroplanen.   

Värmdös kommunhus i Skogsbo.

Värmdös kommunhus i Skogsbo.

Eva Tonström

Fyra av förskolorna hade brist på systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagen. Det innebär att barnen riskerar att inte få en likvärdig utbildning av hög kvalitet, och att verksamheten inte utvecklas i enlighet med läroplanens mål, skriver kommunen.

Hur ser du på att så pass många inte håller måttet?

– De flesta av de fristående förskolorna bedrivs med god eller tillfredställande kvalitet och ingen av bristerna har varit så allvarlig att ingripandet behövt förenas med vite. I de fall där åtgärder har hunnit följas upp har vi kunnat avsluta tillsynen eftersom huvudmannen har rättat till bristerna, säger Carmen Blom, utbildningschef i Värmdö kommun.

Det är positivt att huvudmännen tar ingripandena på allvar och åtgärdar felen, menar hon.

– Det innebär att tillsynen bidrar till ökad kvalitet och säkerställande att de föreskrifter som gäller för att verksamheten följs. Det bidrar i sin tur till att alla barn i kommunen ges en utbildning av hög och likvärdig kvalitet oavsett regi. 

Två återstår att godkännas

Fem av de som fick förelägganden har redovisat åtgärder som godkänts av kommunen.   

En av de sju, Thorén framtid, som numera heter Förskolan Porslinskvarteret, har fram till 1 juni på sig att redovisa åtgärder.

– Utvecklingsarbetet inleddes under hösten 2024. Förskolan har sedan dess haft riktade insatser för att förbättra den fysiska arbetsmiljön, lärmiljöerna och det pedagogiska arbetet för att uppfylla kraven som åligger oss, säger Inan Senturk, tf rektor sedan november på Förskolan Porslinskvarteret. 

Thorén framtid i Gustavsberg har bytt namn till förskolan Porslinskvarteret.

Thorén framtid i Gustavsberg har bytt namn till förskolan Porslinskvarteret.

Eva Tonström

En annan, Grindstugan, har redovisat en handlingsplan men arbetet med att godkänna den pågår fortfarande. 

– Varje gång kommunen gjort en kontroll så har vi fått punkter som vi behöver förbättra. Det är inget konstigt utan en del av det utvecklingsarbete som sker på många förskolor. För oss som ett litet föräldrakooperativ är det svårt att hinna uppdatera alla våra dokument och rutiner varje gång skollagen ändras. Det är därför värdefullt att få tillsyn och uppmärksammas på de brister där vi inte hunnit med att ändra rutinerna, säger Carl Emanuelsson, styrelseledamot i Grindstugans föräldrakooperativ.