Nästa års budget har presenterats.

Majoritetens presenterar ett förslag med ett plusresultat på 8,7 miljoner som väntas klubbas i november. Skolorna får 53 miljoner kronor och omsorgen 17 miljoner för uppräkning av löner och ökade lokalhyror. Två andra satsningar, bland annat på idrottshallar samt säkerhet, görs även på 4 respektive 6 miljoner kronor.

Skattesatsen föreslås förbli oförändrad på 18,25 kronor.

– Budgeten har ett tydligt fortsatt fokus på skola och trygghet och säkerhet men även övrig omsorg. Jag skulle säga att majoriteten har fortsatt fokus på kärnverksamheterna men alltid med grunden i en bibehållen stabil ekonomi, säger Johanna Hornberger, ordförande för kommunstyrelsen.

2025 blir andra årets då skatten förblir oförändrad efter den rekordhöga höjningen 2020 på 1,40 kronor, från 17,55 till 18,95. Höjningen gjordes i samband med den ekonomiska krisen som uppdagades 2019 i kommunen.

Något som också kritiserades i de egna leden, som av MUF. Majoriteten gav då ett löfte om att skatten skulle sänkas igen.

Årets skatt sänktes med 10 öre.

2023 lämnades den oförändrad. Samma anledning uppges nu, liksom då, vara ökade kostnader till följd av prisökningar och inflation.

– Vi har en av Sveriges lägsta skatter. Det ekonomiska läget fortsätter att påverka kommunens verksamheter. Majoriteten har med den bakgrunden landat i att det nästa år borde det vara en oförändrad skatt. För att upprätthålla kvalitén i välfärden, säger Johanna Hornberger.

I budgeten tas ett antal omständigheter upp, som den sinande befolkningsutvecklingen och att Danderyd får betala den högsta skatteutjämningen till staten: 818 miljoner kronor.

Utöver budgeten har de även ett tioårigt scenario för hur det ska tacklas.

Har ni landat på en skattesats som ni är nöjda med?

– Moderaterna står för en låg skatt, det ska löna sig mer att arbeta.

– Det längre ekonomiska perspektivet, tioårsscenariot indikerar möjligheterna framöver. Vi har ett evighetsperspektiv för Danderyd. Därför är det bra att dra ut linjerna på bland annat de demografiska förändringarna och det kommunala utjämningssystemet, säger Johanna Hornberger.