I april 2021 hade Skärholmens stadsdelsnämnds tidigare ungdomsråd sitt allra sista möte. Förra hösten planerade stadsdelsförvaltningen att starta ett nytt och gick ut och sökte efter intresserade ungdomar mellan 13 och 17 år som skulle få vara med och tycka till i olika frågor. De satte bland annat upp affischer i skolor och på fritidsgårdar men resultatet uteblev.
– Det är ett bakslag att det inte fanns något intresse för det är viktigt att få in ungdomars perspektiv, men kanske tyckte de att det verkade för byråkratiskt, säger Anette Petersson, preventionssamordnare i Skärholmen.
Nu gör man ett nytt försök
– Det är inget som är bortglömt. Ungas delaktighet är en superprioriterad fråga av våra folkvalda. Det är en demokratifråga att de får vara med och tycka och tänka, säger Anette Petersson.
Vad ska ni göra annorlunda nu för att nå fram?
– Jag tror på direktkontakt, att möta dem på skolor och fritidsgårdar och berätta om vad ett ungdomsråd är. Man kan också ha fokusgrupper där man bjuder in och frågar om saker som de vill vara med och påverka. Och kanske också använda feriejobbarna som möter ungdomarna. Vi måste tänka utanför boxen och hitta andra sätt att bjuda in.
Vad kan ungdomsrådet vara med och påverka?
– Tanken är de ska kunna lämna synpunkter på det vi gör och lyfta det de tycker är viktigt utifrån sin situation. Om man ska flytta en fritidsgård kan de få tycka till om platsen. De skulle kunna vara med på trygghetsvandringar och titta på hur ungdomar upplever olika platser för det kan se olika ut för ungdomar och vuxna. Eller om vi behöver jobba med något särskilt i centrum. Även när vi skriver tjänsteutlåtanden till nämnden i olika frågor så kan de få vara med och lämna synpunkter, säger Anette Petersson.
Det kan också vara konkreta önskemål som att man vill ha exempelvis en skejtpark eller annan verksamhet i sitt område.