Det må vara dagen efter det amerikanska valet och stämningen i centrum kan inte riktigt beskrivas som yster. Svenskarnas sympatier för vinnaren är svaga. Vädret är novembergrått och en råkall vind drar över Tuna torg i Vallentuna.
Men den 6 november är också Gustav Adolfsdagen – en dag vi som bor i Stockholmstrakten nog inte firar lika mycket som man gör i Göteborg och Uppsala.
Blågula ingredienser
I år kanske det sitter extra fint med ett läckert bakverk och på Stenugnsbageriet i Vallentuna centrum har bagarna monterat 200 frestande skapelser.
– I årets version har vi en madeleinebotten på smör, socker och vetemjöl. Sen är det blåbärskompott, citroncurd, vanilj- och färskostmousse, säger Olof Jönsson, en delägarna i bageriet.
Gustav Adolfsbakelser kröns av en liten chokladmedaljong med kungen i relief.
Louise Kristoffersson
Till skillnad från Sverigebakelsen finns ingen standard för hur en Gustav Adolfsbakelse ska se ut. Därför varierar de från bageri till bageri och från år till år.
2024 års tolkning har komponerats av alla i bageriet.
Fars dag med choklad
– Den är ett teamwork av mig och de andra bagarna Linn, Kimberley, Ebba, Emma och Karl. De tänkte fram smakerna, sen hjälpte jag till lite med hur vi skulle få det att smaka som vi vill.
Nästa högtid blir fars dag, som är nu på söndag. Då säljer bageriet en bakelse med madeleinebotten, hasselnötsmousse med karamelliserad choklad och vaniljpannacotta.