En av länets just nu mest omtalade skolor är Kumla skola i Tyresö. Men inte av en särskilt trevlig anledning. Det luktar nämligen avlopp, så mycket att elever har tvingats byta klassrum.
– Det har varit så här i flera år men när vi kom tillbaka från renoveringen luktade det ännu äckligare. Vi har inte kunnat fokusera, säger eleven Nemo Daghini, 14.
Han och kompisen Amin Engström går i åttan och var några av de första att uppmärksamma lukten. Men enligt dem var det först när medierna kom dit som skolledningen ansträngde sig för att lösa problemet.
– Allt blev bättre efter det. Vi har också fått jättebra mat som kompensation, säger Amin Engström, 14.
Bajslukten som har plågat elever och lärare har nu börjat avta. Men ett tag var stanken i princip konstant och i några fall behövde lektioner avbrytas, värst var det hos åttorna.
Nu är lukten inte fokuserad i någon särskild del av skolan utan dyker upp här och där.
Magnus Nilimaa är rektor på Kumla skola.
Privat
– Det är lite slumpartat, det gäckar oss. Helt plötsligt kan det lukta illa i ett klassrum och då flyttar vi den klassen, säger rektorn Magnus Nilimaa.
Problem innan renovering
Han säger att det är hög prioritet på att lösa problemet. Personal på fastighetskontoret har varit där varje dag sedan lukten blev starkare och testat olika åtgärder, men inget har tagit bort den helt.
För ett år sedan inleddes renoveringen av den del av skolan som högstadiet går på. Den öppnade nu i höst och det var först då stanken uppmärksammades i media.
Men luktmysteriet har kommit och gått under flera år, om än inte lika ofta innan renoveringen. Då ska anledningen ha uppgetts vara gamla avloppsrör.
– Inför renoveringen uttryckte personalen att det var ett problem. Det är klart att det påverkar dem, det är både lärare och elever som har mått dåligt av det här, säger Marie Thörn, ordförande för Sveriges Lärares lokala grupp i Tyresö.
Nu är facket inkopplade tills problemet är löst.
Kumla skola hade nyss öppnat upp efter renoveringen när stanken slog till.
Maja Johansson
– Vårt huvudskyddsombud har kontakt med ombuden på plats för att följa upp så att en god arbetsmiljö återställs, säger Marie Thörn.
Lukten spåras av externt företag
Innan renoveringen förra året genomfördes flera åtgärder för att få bort lukten. Bland annat byttes en skadad brunn ut och kolfilter sattes in. Efter det var det ingen som kände någon lukt, men efter att renoveringen var klar kom den tillbaka.
Och än så länge är källan till odören inte funnen, trots idogt sökande.
– Varje gång vi tror oss ha hittat orsaken har lukten kommit tillbaka. Den förflyttar sig över skolan, säger kommunens fastighetschef Joakim Wangler.
Listan är lång på vad som har gjorts de senaste veckorna för att få bukt på problemet. Bland annat har avloppet spolats och ett trasigt vattenlås i en städskrubb har lagats, vilket förbättrade situationen rejält men inte löste den helt.
Just nu gör ett externt företag en luktspårning genom all ventilation, VA-nätet och alla aggregat, och kommunen letar i VA-nätet utanför skolan. När det är klart hoppas Joakim Wangler att orsaken ska vara hittad.
– Vi hoppas kunna åtgärda fel vi upptäcker skyndsamt efter detta.