"Klimatfestival för 17!" som festivalen heter har sitt epicentrum fredag till söndag den 4-6 oktober med programpunkter som omställningsmässa, politikersamtal, allsång, klimatkabaré, musikframträdanden, klädbytardag och parader för klimat och miljö. Lite längre än över helgen går det dock att suga på en av festivalens karameller.
Tältet står redo
Utställningen "Vilda Skarpnäck" pågår ända till 21 oktober i foajén på Skarpnäcks kulturhus. Bakom står de tre lokala naturfotograferna Ingela Gréau, Kim Forchammer och Lars Gustafsson som hängt upp en samling fina bilder från naturen i närområdet.
Kim Forchhammer fotograferar djur och växter och förgyller sociala medier med fina lokala bilder. Foto: Christian Lärk
Christian Lärk
I kulturhuset står numera också ett tält. Det är Skarpnäcksbon Antonie Grahamsdaughter som bidragit till utställningen genom ljudinspelningar av fladdermöss i Bagisskogen. Den som går in i tältet får höra fladdermössen sjunga i sommarnatten.
– Vi vill verkligen berätta om de naturvärden och djur som finns precis utanför knuten. Vi hoppas inspirera folk till att upptäcka och värna naturen i närområdet. Folk som varit förbi har tyckt att det är fantastiskt att se, säger Skarpnäcksbon och fotografen Ingela Gréau.
Utställningen har också ett politiskt budskap?
– Ja, förstör inte denna fina förort. Djur och natur måste också ha en plats. Vi är insatta i alla planer på byggen och byggvägen vid Bagisskogen som är på gång och har bjudit in lokalpolitikerna till utställningen så att de förstår vad som finns. Många i området är ledsna, säger Ingela Gréau.
I programförklaringen berättar Antonie Grahamsdaugter hur hon spelat in fladdermöss i Bagisskogen
”Jag använder en ultraljudsdetektor som fångar fladdermössens ljud, deras ekopejlingsljud och sociala läten under ljumma sommarnätter."
Hett i bastun
Festivalen äger rum på flera platser i Hammarby-Skarpnäck. En av platserna som finns med är Flatenbadets nya bastu på söndag klockan 15. Här krävs anmälan på förhand och man har plats för 40 personer.
Bastun invigdes i mars. Ernesto Garcia, näst längst till vänster, var så klart med.
Anders Björklund
Bastuföreningens ordförande Ernesto Garcia kommer se till att bastun denna söndag inte enbart blir kontemplativ.
– Vi kallar programpunkten "Heta samtal om grön omställning." Jag kommer att leda samtalet, men tanken är att de som vill får berätta om sina idéer, vilka bekymmer de känner och att vi pratar om vad vi kan göra tillsammans, säger arkitekten och bastuordföranden Ernesto Garcia som påbörjat en doktorandutbildning i inredningsarkitektur i privata och offentliga rum med fokus på just hållbarhet.
Här hittar du klimatfestivalens hela program.
Pensionärer bakom klimatfestival i Hammarby-Skarpnäck
Det drar ihop sig till klimatfestival i Hammarby-Skarpnäck.
– Vi ville göra något upplyftande, säger Meg Lyons från arrangörsgruppen.
På "Klimatfestival för 17!" som startar i slutet av september finns ett digert program med allt från allsång och konserter, klädbytardag, omställningsmässa, politikersamtal och föredrag.
Bakom initiativet står ett gäng pensionärer, PRO Skarpnäck Klimat. De vill dra sina strån till stacken vad gäller miljön och ett bättre samhälle. Och så heter det ju "Vi ärver inte jorden av våra förfäder – vi lånar den av våra barn."
"Göra något upplyftande"
Meg Lyons berättar att PRO Skarpnäck Klimat ville göra en festival som både medvetandegör kring problemen, men samtidigt visar vägar framåt. Festivalen handlar både om miljöfrågor och om att få till ett bättre samhällsklimat.
– Vi ville göra något upplyftande och när jag sa "festival" tände alla till, berättar hon.
På Kulturförskolan Akvarellen blir en grupp barn också peppade när de får höra att de ska delta i en parad. De räknar med att vara utklädda under paraden.
Förskoleparaden startar vid Skarpnäcks kulturhus för att sedan gå runt i området. I parken utanför kulturhuset hittar ett par av barnen skräp på backen när Mitt i är där. Det här med nedskräpning har de koll på. Specifikt plast nämns av ett par barn.
– Man får inte slänga skräp i havet för då kan fiskarna fastna, säger Markus varpå Edvin fyller på med att detta även gäller hajar.
Ska bli årlig festival
Kulturförskolan jobbar mycket med återvunnet material. Arbetet med utklädnad till paraden lär inte bli ett undantag.
– Vi kommer att jobba med naturen som tema, lyssna på vad barnen tänker och jobba utifrån det. Det kan bli något väldigt spännande från Akvarellen på paraden, säger konstpedagogen Månika Priede.
Meg Lyons tror på cirka hundra barn när tåget går den 4 oktober klockan 09.00. Förskolor som inte hinner haka på lär få en ny chans.
– Vi tänker att det här ska bli en återkommande festival, säger Meg Lyons.
Vi ville göra något upplyftande.
Klimatfestival – en massa evenemang
Klimatfestival för 17! har sin tyngdpunkt helgen den 4 - 6 oktober.
Festivalen innehåller nästan 30 evenemang. Till exempel:
Omställningsmässa
Skarpnäcks kulturhus den 5 oktober klockan 12-16
Vad: Mässa om vad hushållen kan göra för att leva mer hållbart. På plats hittar du bland andra Stockholms bilpool, Klimat- och energirådgivningen och företaget "Radhusbonden" från Pungpinan som jobbar med odling i bostadsmiljöer.
Dyker mot giftet
Bagis Folkets hus den 5 oktober klockan 13.
Vad: Hittills har föreningen Hands2Ocean plockat upp 1 300 elsparkcyklar, 15 000 bilddäck och annat skrot från sjöar och hav. Föreningens grundare Fredrik Johansson har föredrag.
Researchers Desk
Skarpnäcks kulturhus den 5 oktober klockan 15.30.
Vad: Föredrag av föreningen Researchers Desk. Medverkar gör klimatforskaren Paul Glantz, Frida Berry Eklund som bland annat är medgrundare till medborgarplattformen Klimatkollen samt sociologen Ester Gubi. Den sistnämnde är med i klimatgruppen "Rebellmammorna" men är också med i ett internationellt forskningsnätverk med fokus på mental ohälsa.
Hela programmet på klimatfestivalfor17.se
Källa: Klimatfestival för 17!
Meg Lyons tror på cirka 100 barn i förskoleparaden. Edvin, Martin, Estrid, Aida, Art och Markus kommer i alla fall ställa upp i något slags mundering när tåget går.
Angie Gray