På "Klimatfestival för 17!" som startar i slutet av september finns ett digert program med allt från allsång och konserter, klädbytardag, omställningsmässa, politikersamtal och föredrag.

Bakom initiativet står ett gäng pensionärer, PRO Skarpnäck Klimat. De vill dra sina strån till stacken vad gäller miljön och ett bättre samhälle. Och så heter det ju "Vi ärver inte jorden av våra förfäder – vi lånar den av våra barn."

"Göra något upplyftande"

Meg Lyons berättar att PRO Skarpnäck Klimat ville göra en festival som både medvetandegör kring problemen, men samtidigt visar vägar framåt. Festivalen handlar både om miljöfrågor och om att få till ett bättre samhällsklimat.

– Vi ville göra något upplyftande och när jag sa "festival" tände alla till, berättar hon.

På Kulturförskolan Akvarellen blir en grupp barn också peppade när de får höra att de ska delta i en parad. De räknar med att vara utklädda under paraden.

Förskoleparaden startar vid Skarpnäcks kulturhus för att sedan gå runt i området. I parken utanför kulturhuset hittar ett par av barnen skräp på backen när Mitt i är där. Det här med nedskräpning har de koll på. Specifikt plast nämns av ett par barn.

– Man får inte slänga skräp i havet för då kan fiskarna fastna, säger Markus varpå Edvin fyller på med att detta även gäller hajar.

Ska bli årlig festival

Kulturförskolan jobbar mycket med återvunnet material. Arbetet med utklädnad till paraden lär inte bli ett undantag.

– Vi kommer att jobba med naturen som tema, lyssna på vad barnen tänker och jobba utifrån det. Det kan bli något väldigt spännande från Akvarellen på paraden, säger konstpedagogen Månika Priede.

Meg Lyons tror på cirka hundra barn när tåget går den 4 oktober klockan 09.00. Förskolor som inte hinner haka på lär få en ny chans.

– Vi tänker att det här ska bli en återkommande festival, säger Meg Lyons.