Knappt har isen hunnit frysa till i Gubbängens ombyggda bandyhall, förrän det larmas om att även Farsta ishall behöver stänga för att byggas om.

Vid en inventering konstaterade fastighetskontoret brister i brandskyddet. Dessutom har hallens tak brister som är kända sedan tidigare. Vid kraftigt snöfall är Farsta ishall en av de första som måste skottas – annars finns en risk att taket störtar in.

Nu planerar fastighetskontoret att slå två flugor i en smäll och åtgärda bägge bristerna. Den bärande stålkonstruktionen ska målas med brandskyddsfärg. Taket ska förstärkas så att det klarar moderna krav gällande snölaster.

– För att kunna utföra arbetena så behöver vi bygga en ställning i hallen, så vi når hela taket, och då behöver hallen vara stängd för verksamhet, säger Lena Remaeus, kommunikatör på fastighetskontoret.

Enligt tidplanen ska arbetet göras mellan mitten av april och mitten av november nästa år. Det innebär ingen eller mycket liten påverkan på årets hockeysäsong – men att starten på säsongen 2024-25 störs desto mer.

Rädda för spelarflykt

Scenariot väcker stark oro hos hemmaföreningen FoC Farsta ishockey.

– Vi har all respekt för att det behövs en säker hall. Det är tiden som är vår fiende. April till november känns som orimligt lång tid, säger klubbens ordförande Sandra Gill.

De första spelarna brukar gå på is vecka 32, alltså i början av augusti.

– Jag vet inte vad vi ska göra om vi inte har is. Vi kanske får åka upp till Rimbo och ha läger, säger sportchefen Niklas Harju.

Både han och Sandra Gill befarar att medlemmar ska lämna klubben om de inte kan träna ordentligt.

– Min största oro är att spelare kommer att vilja byta förening, säger Sandra Gill.

FoC Farsta ishockey har cirka 450 medlemmar, från barn upp till elitlag. Bilden är från en träning med flicklaget 2020.

FoC Farsta ishockey har cirka 450 medlemmar, från barn upp till elitlag. Bilden är från en träning med flicklaget 2020.

Mattias Kamgren (arkivbild)

Kräver besked om alternativ

Hon nämner också att föreningen riskerar att förlora intäkter på grund av uteblivna hemmamatcher.

Nu efterlyser de en plan från Stockholms stad, för hur klubben ska lösa en säsongsstart utan hemmahall.

– Det är redan en otrolig utmaning för oss att få plats med de hallar som finns. Om vi inte kan få en redovisad plan för var våra medlemmar ska träna, då ser jag inte det här som genomförbart, säger Sandra Gill.

Enligt fastighetskontoret är planen att föreningen ska få träningstider i andra hallar. Det ska också ha varit ett av skälen till att arbetena inte utfördes redan den gångna sommaren.

– Vi sköt fram åtgärderna för att få mer tid att planera och öka möjligheterna för verksamheten att få tider i andra haller, säger Lena Remaeus.

Varken taket eller brandskyddet lever upp till moderna krav i Farsta ishall.

Varken taket eller brandskyddet lever upp till moderna krav i Farsta ishall.

Tom M Kronestedt