Efter att nyheten om att BRA-flyg flyttar sin verksamhet från Bromma till Arlanda flygplats reagerar Sigtuna kommuns politiker.

– Nu är det bråttom! Utan nödvändiga infrastruktursatsningar kan varken Sigtuna kommun eller Stockholmsregionen nå sin fulla potential med Arlanda som Sveriges största flygplats och arbetsplats, säger Marie Axelsson (S) oppositionsråd.

Flytten innebär att 90 procent av all flygverksamhet på Bromma läggs ned och flyttas till Arlanda i Sigtuna kommun. Något Mitt i tidigare har rapporterat om.

Marie Axelsson tycker egentligen att BRA-flytten är positiv för Arlanda och Sigtuna då Bromma går med förlust och utrymmet för flyget finns på Arlanda. Det innebär också fler arbetstillfällen i Sigtuna kommun.

– Tågen måste gå ofta och i tid. Det gäller både regionaltåg och pendeltåg. Sigtuna är en pendlarkommun och är helt beroende av att kollektivtrafiken fungerar utan krångel. Som det är nu flyttar invånare från kommun eller tackar nej till jobb på grund av pendlingsproblemen, säger Marie Axelsson(S) oppositionsråd.

Marie Axelsson (S), oppositionsråd Sigtuna kommun.

Marie Axelsson (S), oppositionsråd Sigtuna kommun.

Pressbild

Förändringen innebär att fler resenärer och fler anställda ska ta sig till och från Arlanda varje dag. Detta ungefär samtidigt som SJ enligt tidigare besked ska lägga ned tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala.

Möte med minister

Sigtuna kommun har under många år arbetat för att få gehör för problemen med den otillräckliga infrastrukturen och kollektivtrafiken till och från Märsta och Arlanda.

När bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) var på besök i Sigtuna kommun utryckte kommunstyrelsens ordförande, Olof Holst (M) sina önskemål kring infrastrukturen i kommunen.

– Sigtuna kommun är helt beroende av fungerande infrastruktur och en fungerande kollektivtrafik för in- och utpendling och vi kan inte fortsätta bygga bostäder till människor som inte kan ta sig till eller från sina arbetsplatser. Vi behöver nödvändiga investeringar från regeringen, Trafikverket eller regionen, sade Olof Holst då.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Stefan Källstigen