För några veckor sedan rapporterade Mitt i om att Järva begravningsplats stod som en av finalisterna i kampen om att ta hem Landmärket 2024 – ett arkitekturpris som varje år delas ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekurgalan, till bästa landskapsarkitektur.
När galan hölls för ett tag sedan stod det klart att begravningsplatsen på Järvafältet tagit hem hela vinsten.
Enligt motiveringen hade juryn imponerats av syntesen av storskalig landskapsgestaltning och känslig detaljmedvetenhet. De understök att platsen utmärker sig särskilt genom en "sammanhållet helhet som respekterar och förstärker platsens naturliga och kulturella arv med stilistisk skicklighet".
"Stor stolthet"
Patric Rylander, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen, är glad över vinsten.
– Det är med stor stolthet som Stockholms stad tar emot priset Landmärket. Begravningsplatsen är helt unik i sin utformning och en pärla i den kulturhistoriska miljön på Järvafältet, säger han i ett pressmeddelande.
Han tillägger även att begravningsplatsen är viktig för de boende i området.
– Nu har de en plats där de kan begrava sina nära och kära.
Så här kan det se ut på Järva begravningsplats under begravningar. Det är ett "återkommande trafikkaos", enligt Låt parken leva.
Låt Parken Leva
Möts av kritik
I samband med att vinnaren presenterades skickade nätverket Låt parken leva ut ett eget pressmeddelande, där man kritiserade utmärkelsen.
Nätverket har sedan start varit emot platsen för begravningsplatsen och i stället föreslagit att den skulle byggas lite längre bort, på andra sidan Granholmstippen intill Akallalänken.
De har bland annat lyft argument som att inga bilar skulle behöva ledas in i kulturreservatet och att Järva Discgolfpark dessutom skulle kunnat ha kvar fler av sina banor.
Efter utmärkelsen lyfter de nu trafiksituationen på begravningsplatsen, som de menar är under all kritik.
– Begravningsplatsen är bullrig, orolig och skräpig. Nu har staden fått sin drive in-begravningsplats som vi varnat för. På arkitektskisserna fanns inte en enda bil och politikerna lät sig luras, säger Nina Masreliez Kvarnborg från nätverket i pressmeddelandet.
"Avvägning
Enligt kyrkogårdsförvaltningen är man medvetna om utmaningarna gällande parkeringsmöjligheter.
"Staden jobbar på frågan om parkeringslösning på kort och lång sikt", skriver kommunikationschef Annelie Sjöström i ett mejl, men påpekar att inga beslut är fattade i frågan.
Enligt Annelie Sjöström handlar det mycket om en avvägning mellan att tillgängliggöra parkeringsmöjligheter samtidigt som området ska upplevas som ett naturområde.
"I samband med stora begravningar eller andra evenemang kommer det att vara många bilar på området. Vid andra tidpunkter kommer det vara betydligt färre eller inga bilar", skriver hon.