SL har under många år kunnat visa upp en alltmer framgångsrik klotterbekämpning. Framförallt har klottret i tunnelbanan minskat stadigt år för år sedan 2018.
Samma minskning syntes även för pendeltågen – fram till krisåret 2023 då siffrorna plötsligt vände brant uppåt. Mellan 2022 och 2023 ökade kostnaden för klottersanering på pendeltågen från 28 miljoner till 45 miljoner på årsbasis.
Enligt Marita Lönnroth, verksamhetsspecialist på trafikförvaltningen, kan ökningen ha att göra med att ovanligt många pendeltåg stod stilla under 2023. Som Mitt i tidigare har rapporterat berodde det på lokförarbrist och eftersatt underhåll.
– Om tåg står stilla på uppställningsplatser är det självklart lättare att klottra på dem, säger Marita Lönnroth.
Gav en snöbollseffekt
Samtidigt hade MTR fullt upp med att hantera de akuta trafik- och personalproblemen.
– Bevakningen sköttes inte på samma sätt som tidigare. Och det märktes av direkt i vår statistik. Eftersom man inte heller tog bort klottret lika snabbt var det fler som blev inspirerade. Det gav en snöbollseffekt, säger Marita Lönnroth.
Upplevdes som fritt fram att klottra igen.
Året innan hade två medelålders storklottrare dömts till fängelse, vilket enligt SL fick en avskräckande effekt. Men den effekten avtog snabbt när MTR sänkte garden under 2023.
– Min hypotes är att det upplevdes som fritt fram att börja klottra igen, säger Maria Lönnroth.
Sparat 280 miljoner
Efter att MTR lämnade över pendeltågstrafiken till SJ i mars 2024 har klottret börjat minska igen. Mellan 2023 och 2024 minskade den nedklottrade ytan på pendeltåg från 47 792 till 39 734 kvadratmeter. Saneringskostnaderna är också på väg ner.
Totalt inom SL är nu den nedklottrade ytan hälften så stor som 2018. Sammanlagt har SL sparat drygt 270 miljoner på minskad klottersanering sedan 2020.
– Det här betyder att vi får mer pengar över till att köra kollektivtrafik, det är ett roligare sätt att använda SL:s resurser, kommenterar Anton Fendert (MP) trafikregionråd.