– Jag är otroligt glad och hedrad. Jag kom till Sollentuna för nästan tio år sedan och har på senare år närmat mig det lokala kulturlivet här mer och mer. Kulturpriset är ett fint bevis på att det märks, säger Svante Söderqvist.
44-åringen har varit verksam i drygt 20 år nationellt och internationellt som basist och cellist inom jazz, klassiskt och folkmusik.
Trots att det handlar om instrumental musik ser Svante Söderqvist till att hans klimat- och samhällsengagemang får ta plats i musiken.
– Det blir mycket att jag ramar in det i vad jag pratar om mellan låtarna på spelningar, och även vad jag döper låtarna till. Ofta är det ett slags ögonblicksbild av verkligheten, som till exempel när jag skrev ”Europa 2022” i samband med invasionen av Ukraina. Tanken är att inte rygga för det som händer i världen.
Instrumenten i kärra
Miljöengagemanget märks även konkret, så som i hur Svante och hans medmusiker tar sig till och från konserter.
– Vi flyger inte utan tar tåg. Och går det så cyklar jag omkring med bas och cello i en cykelkärra. Jag försöker inspirera till det, att inte ta bilen, säger han.
Så här kan det se ut när Svante Söderqvist ska ta sig till en spelning.
Pressbild
Prissumman på 60 000 kronor är ett välkommet tillskott för en frilansande musiker, och ger Svante större möjligheter att jobba med sitt tredje album som ska spelas in nästa år.
– Nu får jag tid att skriva och även att mixa och jobba med pålägg och efterproduktion. Jag vill att ett album ska vara något annat än att spela live, med möjlighet att lägga pussel och bygga en ljudvärld lite som många jobbar med pop-produktioner.
Prisceremoni i december
Ytterligare sex stipendier, på totalt 65 000 kronor, delas ut på stipendieceremonin på Edsbergs slott den 7 december.
Dessutom tilldelas familjen Borg Byggnadsvårdsdiplomet 2024 för restaureringen av drygt 100-åriga villan Furuhill i Rotebro.
Det var Socialdemokraterna kritiska till eftersom pristagaren Stefan Borg (MP) själv sitter i kultur- och fritidsnämnden.
På grund av jäv deltog han inte i beslutet men S menar att det ändå är "principiellt olämpligt att dela ut kommunens stipendier, priser och diplom till personer med uppdrag eller tidigare uppdrag, i närtid, i kultur- och fritidsnämnden”.
Nämndens ordförande Thomas Nyman (KD) säger att kommunen för cirka ett år sedan såg över reglementet för stipendieutdelning, men att det ändå kan bli aktuellt att göra det igen.
– Just i det här fallet var det ett diplom, utan utdelning av pengar. Det var argumentet vi i Alliansen hade för att vi skulle kunna dela ut det till en sittande ledamot.